CIK POTVRDIO REZULTATE

Kako će izgledati sastavi općinskih vijeća u Sarajevu

Značajan broj mandata osvojila je Narod i pravda (NIP), zatim slijedi SDP i Naša stranka

SDA u Sarajevu izgubila najviše mjesta u općinskim vijećima. Avaz

Piše: Fu. M.

5.12.2020

Prema konačnim rezultatima Centralne izborne komisije (CIK) Stranka demokratske akcije definitivno je izgubila u Kantonu Sarajevo. Značajan broj mandata osvojila je Narod i pravda (NIP), zatim slijedi SDP i Naša stranka.

Novi Grad

Novi-stari gradonačelnik općine Novi Grad je Semir Efendić (SDA).

U Općinsko vijeće će ući devet stranaka od čega će 10 pripasti Stranci demokratske akcije, što je za tri vijećnika manje nego što su imali.

Demokratska fronta u novom sazivu Vijeća iomat će samo jednog zastupnika.

NIP će imati devet vijećnika, Naša stranka tri. Po dva vijećnika imaju Platforma za progres, SDP i BOSS, a SBB i Unija socijaldemokrata po jednog.

Stari Grad

U općini Stari Grad načelnik će ostati Ibrahim Hadžibajrić. U Općinskom vijeću više zastupnika neće imati DF, koji je dio sada imao tri vijećnika.

Nezavisna bosanskohercegovačka lista (NBL)  je dobila najviše glasova i imaju sedam vijećnika, a Narod i pravda pet. SDA će imati sedam zastupnika, Naša stranka imat će dva vijećnika, koliko i SBB. SDP je zadržao svoja tri vijećnika, dok Savez za stari grad i Platforma za progres imaju također po dva vijećnika.

Centar

U Centru najviše glasova dobio je NIP, dok je mjesto načelnika pripao kandidatu četvorke Srđanu Mandiću. Osam mandata je pripalo NIP-u, a po sedam Našoj stranci i SDA.

SDP je zadržao četiri vijećnika, SBB će imati dva vijećnika, dok Demokratska fronta ima samo jednog vijećnika, što je za četiri manje nego do sada.

Platforma za progres ima dva vijećnika.

Novo Sarajevo

U Novom Sarajevu u Općinsko vijeće ući će 9 vijećnika NIP-a.

SDA imat će pet zastupnika, koliko i Naša stranka. 

SDP je uspio osvojiti jedan mandat više pa imaju četiri vijećnika, SBB imat će imati dva vijećnika, a DF je sa šest mandata pao na također dva.

Platforma za progres i NBL imat će po dva vijećnika.

Novi načelnik je Hasan Tanović, kandidat četvorke.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.