SAZNAJEMO

Dok se čeka potvrda optužnice: Respiratori plaćeni 10,5 miliona KM nemaju nikakvu garanciju

Sklopljen milionski posao bez ikakvog pokrića, a nema ni bankovne garancije

Hodžić i Solak: Šta su potpisali. Avaz

Piše: M. Aščić

8.12.2020

Dok se čeka potvrđivanje optužnice u predmetu „Respiratori“, koja se odnosi na uvoz 100 respiratora iz Kine u BiH po cijeni od 10,5 miliona maraka, na vidjelo izlaze nove nepravilnosti, saznaje „Dnevni avaz“. 

Garantni listovi

Zbog ove afere Tužilaštvo BiH optužilo je krajem prošle sedmice premijera Federacije Fadila Novalića, dopremijerku Jelku Milićević, suspendiranog direktora FUCZ-a Fahrudina Solaka i vlasnika „Srebrene maline“ Fikreta Hodžića.

Podsjećamo, „Srebrena malina“ je posao ugovorila i respiratore uvezla bez bankovne garancije i bilo kakvog pokrića. A, kako saznajemo, Hodžić i „Srebrena malina“ uopće nemaju ni garantne listove na uvezenu robu kojima se osigurava da roba u slučaju kvara može biti zamijenjena ili vraćena proizvođaču.

Prema ugovoru s FUCZ-om potpisanim 3. aprila, garancija jeste bila dogovorena i obećana na period od 24 mjeseca. Time je Hodžić garantirao ispravnost uređaja. Međutim, kako nam je jučer rečeno iz FUCZ-a, „Srebrena malina“ im nikada nije dostavila garantne listove. Zahtjev je upućen prije skoro četiri mjeseca na adresu ove firme, ali nikada nije dostavljen federalnoj agenciji.


Faksimil ugovora FUCZ i "Srebrene maline". Avaz

To znači da je kompletan posao, vrijedan 10,5 miliona KM, ugovoren bez ikakve garancije, ni bankovne ni na kvalitet robe. U slučaju da respiratori, koji nikada nisu ni podijeljeni medicinskim ustanovama jer je ranije utvrđeno da imaju sistemski kvar i nasilu se pokušavaju instalirati, ne budu ispravni, Federacija će ostati bez novca, a uređaji neće moći biti vraćeni niti zamijenjeni novima.



Sve znali

Sada FUCZ, koji je sklopio ugovor sa „Srebrenom malinom“, čeka daljnji rasplet situacije. Nije isključen ni raskid ugovora, s obzirom na to da pojedine ustanove, poput bolnice u Mostaru i „Prim. dr. Abdulah Nakaš“, uopće ne žele ove uređaje.

Njihova svrha sada je, bez obzira na novo žarište pandemije, postala skoro pa besmislena. A uređaji su kupljeni bez bilo kakvog pokrića.


“Verlab” čeka poziv

U firmi „Verlab“, koja je izabrana za verifikaciju respiratora, kako nam je jučer rečeno, čekaju poziv FUCZ-a da krenu s provjerama ovih uređaja. Ranije je posao bio zakočen jer se čekalo da se utvrdi je li „Verlab“ ovlašten za ovaj dio posla.

Međutim, sada se čeka na firmu iz Beograda koja je izabrana da besplatno obavi instalaciju. Razlog je taj što su njihovi instalateri bili ili zaraženi ili u izolaciji.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.