DETALJI AKCIJE PROFIT

Kako se iznosio kofer para iz banke, a kako je domaćica Smiljka postala šef organizirane kriminalne grupe

Osim Smiljke Jusufranić, kao glavni organizatori označeni Edin Dizdar i Zijad Blekić

S privođenja osumnjičenih. Avaz

Piše: A. Kapo

11.12.2020

Tužilaštvo Kantona Sarajevo u predmetu „Profit“ kao šefa organizirane kriminalne grupe koja se bavila pranjem novca označilo je Smiljku Jusufranić, dok su joj „asistirali“ Edin Dizdar i Zijad Blekić. 

Na današnjem višesatnom ročištu za određivanje pritvora, koje još uvijek nije završeno, Tužilaštvo je dopunilo prijedlog za određivanje pritvora koji je napisan na više od 120 stranica.


Nisu otkrivali karte

Međutim, Tužilaštvo nije otkrivalo karte te je tužilac Samir Selimović dodao da su osumnjičeni stekli višemilionsku protupravnu imovinsku korist činjenjem krivičnih djela. 

Selimović je tako otkrio da su samo Smiljka Jusufranić i njen sin Jasmin Jusufranić stekli protupravnu imovinsku korist u iznosu od oko 6,5 miliona KM.

Muhidin Kapo, advokat Smiljke Jusufranić, kazao je da se u ovom slučaju radi o klasičnoj namještaljci. U dokazima se, kako je rekao Kapo, ne spominje Smiljka.

- Ona nije službena osoba, nije zaposlena, domaćica je pa se postavlja pitanje kako je mogla zloupotrijebiti položaj. Ovo isto Tužilaštvo je izdalo naredbu da se Smiljki vrati privremeno oduzetih 400.000 eura, da bi sada izdali naredbu za pretres njene imovine i sefa u banci, odakle uzimaju isti taj novac. To je neshvatljivo – rekao je, između ostalog, advokat Kapo.

On je predložio da se njegovoj branjenici odrede mjere zabrane, budući da je srčani bolesnik te da je prebolovala COVID.

Asim Crnalić, koji zastupa Edina Dizdara, rekao je da njegov branjenik ne može sakriti dokaze, jer je SIPA iz firme „Unioninvest“ izuzela 100 registratora.

Odgovorne osobe

- Umjesto da se sumnjiče odgovorne osobe, takvim se daje imunitet. Nermana Šehović spominje da je Dizdar odnio kofer novca iz banke i da ona nema veze s tim, a to su priče za malu djecu – rekao je, između ostalog, Crnalić.  

Kadrija Kolić, branioc Zijada Blekića, podsjetio da se istraga vodi još od 2008. godine.

- Danas je 2020. godina, a Tužilaštvo traži pritvor. Ovaj prijedlog vrijeđa inteligenciju – poručio je Kolić.

Podsjećamo, u akciji „Profit“ uhapšeno je 14 osoba, a za njih 11 je predložen pritvor. Tužilaštvo, osim za Smiljku Jusufranić, Dizdara i Blekića, pritvor traži za Muharema Hajrića, Armina Mulahusića, Davera Halilbegovića, Hasana Ćelama, Edina Muftića, Jasmina Jusufranića, Branislava Petrovića i Alena Murgu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.