TUŽILAŠTVO KS

Za 11 osumnjičenih u akciji "Profit" zatražen pritvor

Uhapšeni su Zijad Blekić, Hasan Ćelam, Edin Dizdar, Edin Muftić, Smiljka Jusufranić, Daver Halilbegović, Armin Mulahusić...

S privođenja u Tužilaštvo KS. Avaz

Piše: A. Č.

11.12.2020

Postupajući tužilac Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo predložio je Kantonalnom sudu u Sarajevu određivanje pritvora za 11 osumnjičenih koji su uhapšeni u akciji "Profit" zbog krivičnih djela organizovani kriminal, potvrdila ue za "Avaz" Azra Bavčić portparol Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu.

Podsjećamo, pripadnici SIPA-e su u nastavku akcije "Profit" uhapsili ukupno 14 osoba. Od 12 osoba, koliko je predato u nadležost Tužilaštva, za njih 11 je zatražen pritvor, dok su jednoj osobi predložene mjere zabrane.

Akcija je provedena u tri grada

Akcija je provedena u tri grada, Sarajevu, Travniku, Brezi, a zaplijenjena je i velika količina novca, više od milion maraka.

Kako saznaje "Avaz" iz izvora bliskih istrazi uhapšeni su Zijad Blekić, Hasan Ćelam, Edin Dizdar, Edin Muftić, Smiljka Jusufranić, Daver Halilbegović, Armin Mulahusić... koji su etiketirani kao glavni igrači.

Ove osobe su sumnjiče da su nezakonito ostvarile imovinsku korist od 30 miliona KM. 

SIPA oduzela više od milion maraka

SIPA je pronašla i oduzela više od milion maraka. Tačnije, privremeno je oduzeto 744.800 eura, 89.400 KM, 10.800 kuna i 13.720 dinara.

Obavljen je i pretres brokerske kuće "Eurohaus", ali i firmi "Unioninvest" - izgradnja objekata, "Profin invest i KS investment" te Komisije za vrijednosne papire Federacije. Ćelam i Blekić uhapšeni su u svojim stanovima, a obavljen je pretres njihove imovine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.