POLITIKA

Kojović: Milanović na BiH gleda kao na koloniju na nižem stepenu civilizacijskog razvitka

Svaki pokušaj hrvatskog "uljuđivanja" Bosne bio je ustvari pokušaj njenog otuđivanja, a jedino čišćenje koje je Hrvatska pomagala bilo je ono etničko

Kojović se oglasio. Arhiv

Piše: G. M.

12.12.2020

Predsjednik Naše stranke Peđa Kojović oglasio se povodom posljednjih izjava predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića.

- Iz Milanovićeve izjave, po kojoj Bosni i Hercegovini treba prvo sapun pa tek onda parfem, jasno je da on na BiH gleda kao na koloniju na nižem stepenu civilizacijskog razvitka od Hrvatske, pri čemu je, po njemu, Hrvatska tu faktor našeg „uljuđenja“ – piše Kojović.

Međutim, dodaje, „svaki pokušaj hrvatskog 'uljuđivanja' Bosne bio je ustvari pokušaj njenog otuđivanja, a jedino čišćenje koje je Hrvatska pomagala bilo je ono etničko“.  

- Posljedice toga su ono od čega se trebamo očistiti. Nikakvi sapuni i parfemi tu nisu potrebni. U Njemačkoj se to čišćenje zvalo denacifikacija, a može i politički korektnije: kulturna dekontaminacija. Njom, također, treba biti obuhvaćen niz Milanovićevih postupaka prema BiH, uključujući i ovu posljednju izjavu – navodi se u reakciji Peđe Kojovića. 

Podsjetimo, Milanović je kazao: „Dejton je takav kakav je i ne vidim uopće načina da ga se promijeni bez nasilja. Ne mislim na rat. Mislim naprosto na mentalno i svako drugo nasilje koje u BiH, to svako zna, nikad nije prolazilo. I uvijek je izazivalo još veće nasilje. Vi ne možete bosanski sustav, bosanskohercegovački okvir promijeniti bez volje konstitutivnih naroda.“

Osim toga, rekao je: „Dakle, još jednom govorim - građanska država je daleki, daleki san, i to je lijepa stvar, ali prvo sapun, onda parfem“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.