REAKCIJA ZA AVAZ

Marjanović: Dodika ne treba uzimati kao relevantnog sagovornika na temu vakcina

Srećom postoje infektolozi, imunolozi i epidemiolozi s kojima se konsultiram i diskutujem, kazao je Marjanović

Milorad Dodik i Damir Marjanović. Avaz

Piše: N. Aj.

14.12.2020

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izazvao je lavinu reakcija nakon najave da će primiti rusku vakcinu, te je izrazio sumnju prema onim vakcinama koje se razvijaju na Zapadu.

Pitali smo za komentar profesora genetike i bioinžinjeringa Damira Marjanovića, koji je kratko kazao:

Nisam dovoljno kompetentan da komentarišem dnevnopolitičke izjave i doskočice gospodina Dodika, kao što on nije relevantan i pouzdan izvor znanstvenih informacija o vakcinama, te ga ne treba uzimati kao relevantnog sugovornika na tu temu! Srećom postoje infektolozi, imunolozi i epidemiolozi s kojima se konsultiram i diskutujem svakoga dana i njih koristim kao relevantan izvor vrijedan citiranja. Gospodin Dodig to sigurno nije!

Dodik: Vjerujem u to. Arhiv

Podsjećamo, Dodik je kazao da će on primiti rusku vakcinu.

- Pa kako ko hoće, kako ko neće. Ja vjerujem u to i ne vjerujem u komercijalne priče koje dolaze sa Zapada. Ovdje vakcinu pravi država i vakciniše svoje stanovnike. To znači da treba imati povjerenje. Za razliku od ovih pretendenata ko će prije napraviti vakcinu na Zapadu. Svakakvih tu spekulacija ima, da će vakcine sa Zapada utjecati na sterilitet stanovništva i mnogo čega drugog što ne možete da znate - kazao je Dodik dodavši da će Republika Srpska nabaviti vakcinu za svoje stanovništvo isključivo iz Rusije.

Tu je ignorisao činjenicu da za to nema saglasnosti Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH bez čijeg se dopuštenja u tu zemlju ne mogu uvoziti inozemni medicinski preparati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.