SARAJEVO

Zlatnu plaketu dobila Rabija Bosnić, profesorica koja je radnom kolegi donirala bubreg

Zlatna plaketa „Safet Hadžić“ posthumno je dodijeljena i nekadašnjim uposlenicima Općine Novi Grad koji su preminuli od posljedica koronavirusa Midhatu i Mustafi Imamoviću

Bosnić: Pokazala humanost. Screenshot

A. J.

17.12.2020

Na svečanoj akademiji u sarajevskoj Općini Novi Grad uručeno je pet zlatnih i srebrenih pojedinačnih i kolektivnih plaketa “Safet Hadžić” i deset zahvalnica za doprinos razvoju lokalne zajednice.


Pojedinačna Zlatna plaketa dodijeljena je profesorici Rabiji Bosnić za humanost. Rabija Bosnić, profesorica pedagogije i psihologije u sarajevskoj Petoj gimnaziji, pokazala je da je prijatelj, ali i sugrađanin kakav se samo može poželjeti. Svoj bubreg je donirala radnom kolegi Elviru Dugaliću, koji je u aprilu 2016. obolio i svaki drugi dan je morao odlaziti na dijalizu.

Operacija je obavljena u Francuskoj 19. oktobra te godine. Zbog ovog nesebičnog i ljudskog čina profesorica Bosnić je proglašena humanistom 2017. godine u prosvjeti u Kantonu Sarajevo.


Zlatna plaketa „Safet Hadžić“ posthumno je dodijeljena nekadašnjim uposlenicima Općine Novi Grad koji su preminuli od posljedica koronavirusa Midhatu i Mustafi Imamoviću za izuzetan doprinos u radu i razvoju lokalne zajednice. Mustafa Imamović bio je penzionisani uposlenik Općine, zaslužan je za odbranu RBiH od agresije i obnovu MZ “Olimpijsko Selo” poslije agresije.


Tridesetsedmogodišnji Midhat bio je dobar sportista i aktivno se bavio košarkom, određeni period trenirao je u KK “Bosna”, a potom trenirao i podučavao mlađe naraštaje.

Dao je ogroman angažman i doprinos u izvršavanju radnih zadataka kao uposlenik u Općini Novi Grad Sarajevo.

Civilnoj zaštiti Općine Novi Grad Sarajevo pridružio se kao povjerenik MZ “Olimpijsko Selo” tokom proglašenja stanja prirodne nesreće uzrokovane pandemijom virusa COVID - 19. Midhat biva zaražen virusom COVID - 19, nažalost borba koju je vodio sa virusom okončana je njegovom smrću, 4. avgusta 2020. godine, nedugo nakon smrti oca Mustafe.


Uručena priznanja. Općina Novi Grad

Kolektivna Zlatna plaketa “Safet Hadžić” dodijeljana je Udruženju „OUT LOUD“ Sarajevo za unapređenje života građana treće životne dobi Općine Novi Grad Sarajevo. Osnovano je od entuzijasta koji žele svojim radom pomoći civilnom društvu grada Sarajeva. Jedan od najznačajnijih projekata udruženja je “Poboljšanje životnog stila i olakšanje svakodnevnice starijim osobama” koji se realizuje u sklopu UNDP-ovog projekta „Jačanje lokalne demokratije/demokracije III – LOD III“ kojeg finansira Evropska unija.

Projekat se provodi na području općtine Novi Grad sa zadatkom unapređenja kvaliteta života starim i iznemoglim osobama kroz direktnu i indirektnu podršku toj populaciji sa ciljem smanjivanja njihove socojalne isključenosti i podizanja kvaliteta njihovog života.


Svećeniku Đuri Živkoviću dodijeljena je Srebrena plaketa „Safet Hadžić“ za poseban doprinos u humanitarnoj pomoći građanima općine Novi Grad Sarajevo. Živković kaže u srcu mu je jedan sarajevski brežuljak, Briješće se zove, gdje je u jeku rata, 1994. godine, gradio crkvu svetog Leopolda Bogdana Mandića. Živković živi danas u mjestu Kopanice, u Posavini. Nakon deceniju službe u Briješću, 1997. godine vratio se u rodnu Posavinu.


Živković je bio spriječen prisustvovati svečanoj akademiji, ali je putem videa uputio čestitku povodom Dana Općine Novi Grad Sarajevo i zahvalio na dodijeljenom priznanju.


Rukometnom klubu Briješće dodijeljna je kolektivna Srebrena plaketa „Safet Hadžić“ za razvoj sporta na području općine Novi Grad Sarajevo i šire. Rukometni klub Briješće nastao je davne 1970. godine, prije punih 50 godina.

U izvornom imenu kao RK “Orao” sve do 90- ih bilo je redovan član u Republičkoj ligi kada klub prestaje s radom zbog ratnih dešavanja. Iznjedrili su sjąjne rukometaše koji su okosnica nekih premijerligaških klubova. Od 2018. godine se takmiče u seniorskoj konkurenciji Federalne lige jug. Rukometni klub Briješće danas radi sa seniorskim timom, ali i sa mladima.


Zahvalnice za doprinos u oblasti kulture, humanitarnog rada, obrazovnog sistema, ekologije i drugim oblastima, dodijeljene su: Mensudu Hajradinoviću, Melihi Metaj, Mirnesu Fehriću, Hidajeti Glavinić, Fuadu Omanoviću, Esadu Topuzu, Mušanu Dedajiću, Zumri Đelilović, Ramizu Holjanu, Karate klub Novi Grad Sarajevo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.