BRUTALAN ODGOVOR

Edita Đapo: Uvaženi Anere Žuljeviću, mene nećete zvati lopovom

Za ove navode koje upućujete meni, stručnim službama ministarstva i privrednicima te nas sve skupa nazivate lopovima odgovarat ćete na sudu, napisala je Đapo

Edita Đapo i Aner Žuljević. Avaz

Piše: A. Čengić

27.12.2020

Nakon što se jučer Udruženje hotelijera i restoratera BiH oglasilo otvorenim pismo navodeći da je podjela finansijske pomoći potpuno promašena, a potom reagirala resorna ministrica Edita Đapo koja je rekla da je pomoć dobio svako ko je plaćao porez državi, polemika se nastavlja.

Delegat u Parlamentu FBiH Aner Žuljević je na Facebooku objavio da, između ostalog, traži da finansijska policija i ured za reviziju preispita raspodjelu pomoći.

- Ići ćemo na sve sudove ovoga svijeta. Vašeg lopovluka je više preko glave - napisao je Žuljević.

Brutalan odgovor je dobio od ministrice Đapo koja je navela da delegat Žuljević, da je tražio, mogao dobiti analize i informacije u toku kreiranja Uredbe, aktivno učestvovati u određivanju kriterija, kao i definiranju teksta Uredbe. 

- Međutim, nije ga interesiralo. Kao delegat u Domu naroda FBiH gosp. Žuljević može tražiti, a FMOIT mu je naprosto dužan dostaviti sve podatke, pa u tom smislu čude ovi neprimjereni komentari. 

Uredba je javna i njena imperativna norma jeste da Vlada FBiH mora dostaviti Parlament Federacije BiH 30.4.2021. izvještaj o dodjeli, utrošku sredstava, povratu neiskorištenih sredstava i analizu učinka dodjele finansijske pomoći - navela je Đapo.

Istakla je da nema ličnog interesa u raspodjeli novca, te se neće "ni najmanje nasekirati ukoliko izglasa poništenje Uredbe". 

- Najbolje je ništa ne raditi. Nema podjele, nema kontrole, nema analize, nema izvještavanja, nema kritika, nema obaveza, dok je meni i Vama redovna plata. A turistički sektor – od migranata do migriranja.

Pored svih kontrola koje se moraju obaviti po zakonu (Ured za reviziju FBIH i budžetska inspekcija Federalnog ministarstva finansija) te kontrole Parlamenta i ja lično, skupa s Vama gosp. Žuljeviću javno pozivam Finansijsku policiju FBiH, Ured za borbu protiv korupcije KS (obzirom da ima veću nadležnost od federalnog) da sve pregledaju, istraže i prate utrošak sredstava skupa s Vama i sa komisijom za nadzor koja će biti formirana u FMOIT-u.

Podržavam slobodu govora, argumentirane debate su nešto što je potrebno i poželjno u BiH, ali govor mržnje i klevete pogotovo kada dolaze od poslanika i delegata traže odgovarajuću reakciju. Stoga, uvaženi gospodine Žuljeviću, za ove navode koje upućujete meni, stručnim službama ministarstva i privrednicima koji pune budžet države, te nas sve skupa nazivate lopovima odgovarat ćete na sudu. Uvaženi Anere Žuljeviću, mene nećete zvati lopovom, a da za to ne odgovarate.

Također, pozivam sve parlamentarce koji su članovi Etičke komisije da razmotre i ocijene da li ste ovakvim nastupom u javnom prostoru, navodima i uvredama povrijedili etički kodeks ponašanja delegata u Domu naroda FBiH, jer narušavate integritet i ugled prvenstveno privrednika, ministra i stručnih službi, izazivate nepovjerenje građana u institucije sistema, čak podstičete na nasilje i javni linč - napisala je ministrica Đapo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.