SUKOBI

Ponavlja li se 2018. godina: Cikotić šalje migrante u HNK, vlada ovog kantona to ne dozvoljava

Vlada HNK poziva najvažnija državna tijela na ozbiljnost, odgovornost i poštivanje svih nivoa vlasti prije poduzimanja ovakvih i sličnih aktivnosti

Piše: A. Jamaković - M. Smajkić

29.12.2020

Cikotić potvrdio da na sjednici Vijeća ministara BiH nije bilo konsenzusa oko lokacije na Bradini. Vijeće ministara / Avaz

Ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić kazao je danas da je donesena preliminarna odluka, uz saglasnosti raznih nivoa vlasti, da migranti s Lipe kod Bihaća budu prebačeni u objekat Oružanih snaga BiH na Bradini.

Naveo je da su jučer dobili saglasnost domaćih institucija i međunarodnih organizacija koje su odgovorne za upravljanje migrantskom krizom da migrante iz Lipe smjeste u bivšu lokaciju OSBiH na Bradini.


Saglasnosti Predsjedništva i Vlade FBiH

- Tražili smo da Ministarstvo odbrane uputi zahtjev Predsjedništvu BiH da tu lokaciju, budući da je Oružane snage još uvijek osiguravaju, u posredstvu Vlade FBiH kojoj je namijenjena ustupi Službi za poslove sa strancima u periodu od četiri mjeseca - naveo je Cikotić.


On je pojasnio da na sjednici Vijeća ministara BiH nije bilo konsenzusa oko lokacije na Bradini.


- Ali imamo potrebne saglasnosti Predsjedništva i Vlade FBiH i cijenimo da ćemo na taj način, uz osporavanja na najnižem lokalnom nivou, imati razumijevanje da ovo pitanje i akutnu humanitarnu krizu riješimo da migrante zbrinemo u objekte gdje se mogu zagrijati, nahraniti i imati minimum higijenskih uslova koje BiH treba pružiti - naveo je Cikotić.


Dodao je da je Ministarstvo sigurnosti BiH zatražilo od Predsjedništva BiH da donese tu odluku, jer je lokacija u posjedu OSBiH.


Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona je, tokom trajanja današnje sjednice, zaprimila informaciju Ministarstva unutrašnjih poslova, koja je dostavljena iz Ureda za strance BiH, u vezi sa transportom migranata sa područja Unsko-sanskog kantona na područje općine Konjic, odnosno na lokalitet Bradina.

Nisu dobili nikakav akt

Kako je saopćeno Vlada je, nakon rasprave, jednoglasno usvojila Zaključak kako se ta aktivnost provode suprotno Zaključku Skupštine HNK od 31. januara 2020. godine u kojem se jasno od svih nivoa vlasti u BiH, traži da, u skladu sa važećim propisima, sa nadležnim organima HNK i jedinica lokalne samouprave u HNK, koordinišu sve aktivnosti koje se odnose na migrante.


- Budući da o premještaju migranata na područje HNK nisu upoznati ili na bilo koji način koordinisani predstavnici Općine Konjic i Kantona, Vlada niti njezini organi ne mogu prihvatiti učestvovanje u toj aktivnosti - kazali su iz Vlade HNK.


Pozvali su najvažnije državne organe na ozbiljnost, odgovornost i poštivanje svih nivoa vlasti prije preduzimanja ovakvih i sličnih aktivnosti.


- Napominjemo kako o premještaju migranata od Vijeća ministara BiH nismo dobili nikakav akt, te tražimo njihovo službeno i javno očitovanje - naveli su iz Vlade HNK.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.