LIDER SDA

Izetbegović o Cikotiću: On je jedina prava osoba, svi ostali su krivi

Među migrantima ima dobrih ljudi. Danas ću se vidjeti s Cikotićem i Novalićem, vidjet ćemo šta ćemo, poručio je Izetbegović

Izetbegović: Komentirao i premijera FBiH Fadila Novalića. Avaz

Piše: N. Ajnadžić

30.12.2020

Bakir Izetbegović, lider SDA, na posljednjoj pres-konferenciji stranke u ovoj godini, osim na brojke, posljedice koronavirusa, odnosa između susjednih država, osvrnuo se i na migrantsku krizu, kazavši kako Vijeće ministara BiH nije učinilo skoro ništa, osim što je migrante smještalo u gradove i mjesta gdje je većinski bošnjačko stanovništvo.

Za ministra sigurnosti BiH, Selmu Cikotića kazao je:

- On je jedina prava osoba. Svi ostali su krivi. Oni koji trebaju donijeti odluke da se ljudi smjeste. To nisu uradili.


Neefikasna vlast

Izetbegović: Ako je falsificirana diploma u RS, Mehmedagić treba da odstupi s funkcije. Avaz

Dodao je kako će kada se smrznu, biti "kuknjava na neefikasnu vlast" i humanitarnu katastrofu.

- A neće se to desiti, riješit ćemo. Među migrantima ima dobrih ljudi. Danas ću se vidjeti s Cikotićem i Novalićem, vidjet ćemo šta ćemo - poručio je Izetbegović.

Na pitanje novinara o Osmanu Mehmedagiću, direktoru OSA-e, odnosno njegovoj falsificiranoj diplomi, Izetbegović je rekao:

- OSA radi jako dobar posao, a uvijek kroz spinove i afere se zanemari bitni dio posla. Stavite na vagu šta su sve uradili. Nemamo terorističkog akta već pet ili šest godina u BiH. I na dnevnoj bazi jako je dobra organizacija borbe protiv kriminala. A ako je falsificirana diploma u RS, čovjek treba da odstupi s funkcije. Ali mislim da samo žele da sklone čovjeka. Neko se navadio da putem Tužilaštva vodi politiku.

Brzopletost je Novalićeva greška

Prokomentirao je i premijera Federacije BiH Fadila Novalića, optuženog u aferi "Respiratori" za zloupotrebu službenog položaja prilikom nabavke 100 uređaja iz Kine u BiH vrijednih 10,5 miliona KM.

- Novalić nije sve uradio kako je trebalo. Nije savršen. Ali njegova greška je brzopletost u želji da se otme komadić za ovu zemlju onoga što svi traže. To je sve. S njegove strane nije bilo predumišljaja da bilo šta uradi. On je pošten čovjek. Smatrat ću se obmanutim ako se pokaže drugačije, a čini mi se da neće - kazao je Izetbegović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.