PARLAMENT FBIH

Marić: Neusvajanjem budžeta šalje se loša poruka građanima

Aktiviranjem mjere privremenog finansiranja, novca bi bilo samo za elementarne, tekuće stvari, dok ne bi bilo puno prostora za bilo kakve projekte, upozorio je Marić

Marić: SBB je opredjeljenja da podrži proračun kako neki procesi ne bi stajali. Arhiv

Piše: A. Jamaković

30.12.2020

Delegat SBB-a u Domu naroda Parlamenta FBiH Zvonko Marić kazao je da je današnji prekid sjednice ovog doma prije glasanja o budžetu Federacije BiH za 2021. godinu loša poruka građanima koji će se možda suočiti s mjerom privremenog finansiranja.


Brojne polemike

- Predsjednik Kluba Bošnjaka zatražio je pauzu od deset minuta, došlo je do konsultacija i odlučili su da prekinu sjednicu jer su procijenili da nema dovoljan broj delegata koji će glasati za proračun. Od samog početka sjednica je obilovala polemikama oko dnevnog reda, neki delegati nisu došli na sjednicu, a čiji glas bi možda bio presudni da se usvoji budžet. Nakon iscrpne rasprave o proračunu došlo je do prekida. U svojoj drugoj diskusiji upozorio sam na neizvijesnost, da će biti aktivirana privremena mjera finansiranja do 31. marta. To bi bilo samo životarenje, finansirale bi se elementarne, tekuće stvari dok ne bi bilo puno prostora za bilo kakve projekte – rekao nam je Marić.


Dodaje da je ukazao na brojne manjkavosti budžeta.

Nastavak iza Nove godine

-  Ali, SBB je opredjeljenja da podrži proračun kako neki procesi ne bi stajali. Međutim, uvijek se dovedemo pred svršen čin, da nešto moramo usvojiti bez mogućnosti da utičemo na plan kao najviše zakonodavno tijelo – kazao je Marić za „Avaz“.

Očekuje da bi sjednica trebala biti nastavljena odmah iza Nove godine, a upozorio je i da ako budžet ne dobije podršku, odnosno ne bude izglasan, to će onda biti još veća tragedija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.