PROBLEM PRISUTAN GODINAMA

Ekološka katastrofa: Uklanjanje otpada iz Drine trebalo bi početi danas

Specijalizovani tim Hidroelektrane "Višegrad" godišnje izvadi od 6.000 do 8.000 metara kubnih plutajućeg otpada iz Drine

Plutajući otpad kod Hidroelektrane "Višegrad". Armin Durgut/PIXSELL

Piše: N. Ajnadžić

5.1.2021

Radnici preduzeća "Hidroelektrane na Drini" danas bi trebali da počnu uklanjanje plutajućeg otpada koji se nalazi na kruni brane Hidroelektrane "Višegrad", a koji je tu dospio pucanjem gornje lančanice, čime je ugrožena i proizvodnja električne energije.

Specijalizovani tim Hidroelektrane "Višegrad" godišnje izvadi od 6.000 do 8.000 metara kubnih plutajućeg otpada iz Drine, među kojima su drvo, plastika i drugi otpad sa deponija u okruženju.

Snimak iz zraka. Armin Durgut/PIXSELL

Problem plutajućeg otpada prisutan je više godina i o njemu se raspravljalo na brojnim sastancima i skupovima održavanim u Višegradu.

U Višegradu je prije dvije godine održan trilateralni sastanak resornih ministarstava Republike Srpske, Srbije i Crne Gore, o problemu plutajućeg otpada, ali problem ni do danas nije riješen.

Predsjednik Udruženja za sportski ribolov i ekologiju "Drinska jezera" u Višegradu Aleksandar Kojić kaže da Drina i dalje važi za jednu od najčistijih rijeka, o čemu svjedoči bogat riblji fond i prisustvo pastrmke, koja za stanište bira samo čiste rijeke, te apeluje da plutajući otpad treba riješiti naporom tri zemlje kroz koje protiče Drina.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.