ODLUKE

Pravosnažno odbijena disciplinska tužba protiv tužioca Olega Čavke

Disciplinska tužba odnosila se i na način na koji je Čavka istraživao kako je direktor Obavještajne-sigurnosne agencije BiH (OSA) Osman Mehmedagić stekao fakultetsku diplomu

Čavka: Radio po zakonu. Arhiv

Piše: M. Aščić

5.1.2021

Drugostepena disciplinska komisija za tužioce Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) odbila je disciplinsku tužbu Ureda disciplinskog tužioca protiv Olega Čavke.

Tužba je bila podnesena 27. januara prošle godine.

Ured disciplinskog tužioca VSTV-a podigao je tužbu protiv Čavke, zbog, kako je tada rečeno, navodnog nezakonitog vođenja istrage u slučaju "Diploma" te nezakonitog saslušavanja novinarke Žurnala.

Disciplinska tužba odnosila se i na način na koji je Čavka istraživao kako je direktor Obavještajne-sigurnosne agencije BiH (OSA) Osman Mehmedagić stekao fakultetsku diplomu.

Komisija je sve navode Ureda odbila što znači da je ovaj državni tužilac radio po zakonu i po zakonu pokrenuo istragu protiv Mehmedagića.

Čavka ja danas rekao za "Avaz" da suprotno medijskoj objavi na "Žurnalu" , on je zbog saslušanja novinarke Azre Omerović tužen od strane disciplinskog tužitelja i oslobođen u disciplinskom postupku.

 - Prvostepena i drugostepena komisija ocjenili su jednoglasno da moje odgovornosti nema,i ko je želio pratiti disciplinski postupak mogao je nesumnjivo čuti i uvjeriti se u izuzetan neprofesionalizam i odsustvo saradnje te novinarke sa organima gonjenja. Čak i ovu objavu potpisuje Azra Omerović koja piše tekst sama o sebi i ponovo govori neistine. To da je ona govorila neistinu formalno i pravosnažno je utvrdila prvostepena i drugostepena disciplinsdka komisija VSTV BiH - kaže Čavka.

Čavka kaže da je odluka u ovoj disciplinskoj stvari donesena polovinom novembra i objavljivanje te vijesti baš sada ima potpuno drugačiju pozadinu u kojoj se sačekalo na pogodan momenat.

 - Medij "Žurnal" ponovo iskoristi priliku da ružno piše o tužitelju i pri tome jadikuje zato što uvijek, ama baš uvijek budem oslobođen od odgovornosti od raznih podmetanja naručenih iz krugova osoba povezanih sa predmetima na kojim radim - kaže Čavka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.