STAVOVI STRUČNJAKA

Analitičar Haris Ćutahija za “Avaz”: Neredi su zadnji Trampov trzaj

Realno je očekivati da Biden vrati partnerski odnos sa EU, to će oslabiti ovdašnju poziciju Rusije i drugih aktera i ubrzati integraciju regije u Evropsku uniju i NATO, kaže Ćutahija

Ćutahija: Period neizvjesnosti do 20. januara. Arhiv

Piše: A. Bajramović

7.1.2021

Događaji u Vašingtonu nisu pretjerano iznenadili ni političkog analitičara Harisa Ćutahiju, koji kaže da od trenutka kada je shvatio da je poražen, Donald Tramp (Trump) radio sve kako bi rezultati izbora bili poništeni. U posljednjih pola godine najavljivao je i nerede koji su se na kraju i desili.


- Jučerašnji neredi su rezultat njegove retorike koja traje od početka predizborne kampanje i zadnji su njegov trzaj u pokušaju osporavanja rezultata. Nakon što je Kongres sinoć potvrdio elektorske glasove, iako je stotinjak republikanaca glasalo protiv, Joe Biden je definitivno novi američki predsjednik, što je i Tramp potvrdio u svom saopštenju koji je izdao odmah nakon glasanja i u kojem garantuje mirnu tranziciju vlasti. Period neizvjesnosti će trajati do 20. januara, kada će se desiti inauguracija, htio to Tramp ili ne, ali od sinoćnjih protesta određeni broj republikanskih predstavnika razmatra aktivaciju 25. amandmana američkog ustava što bi značilo uklanjanje Trampa iz Bijele kuće i prije inauguracije. Ono što budi nadu da će se SAD vratiti je pored pobjede Bajdena (Bidena) i preuzimanje većine u Senatu od strane Demokratske stranke koja već otprije kontroliše i Kongres, tako da promjene neće biti osporavane vetom, što je bilo za očekivati ako prevagne republikanska većina – pojašnjava Ćutahija.

Prema njegovim riječima, Tramp je Republikanskoj stranci donio veliki broj novih glasova i on će još dugo biti faktor u ovoj stranci, bio njen dio ili ne.

- On ostaje jako utjecajan kod glasačke baze i to se neće uskoro promijeniti, ali ostaje da vidimo da li će republikanci biti odgovorni i ograditi se od Trampove retorike, ili će nastaviti jahati talase populizma koji su i doveli SAD do ovako duboke podijeljenosti. Vjerujem da će Tramp biti procesuiran, ali još niko ne zna za koje tačke sa duge liste stvari za koje je osumnjičen prethodnih godina. U svakom slučaju, treba znati da ni za šta iz prošlosti nije amnestiran, samo po američkom ustavu nije moguće suditi predsjedniku u mandatu – dodaje Ćutahija.

Uticaj Rusije

Na pitanje hoće li borba sa unutarnjom krizom SAD-u ostaviti dovoljno prostora za aktivniji angažman u BiH, koji se očekuje, Ćutahija kaže da svoju politiku prema BiH i zapadnom Balkanu SAD nisu mnogo mijenjale ni do sada.

- Za vrijeme Trampovog mandata, osjetili smo kontinuitet politike iz prošlog perioda, čak i povećanje američkog prisustva ovdje, posebno nakon imenovanja specijalnog predstavnika Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Metju Palmera (Matthew). Jedino što se promijenilo je distanciranje SAD i EU i sad je realno za očekivati da Bajden vrati partnerski odnos sa EU od čega će imati koristi cijela regija, jer će to oslabiti ovdašnju poziciju Rusije i drugih aktera i ubrzati integraciju regije u Evropsku uniju i NATO – ističe politički analitičar Haris Ćutahija.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.