GLOBALNA MREŽA

Centralna banka BiH se pridružuje RAMP-u Svjetske banke s ciljem unapređenja upravljanja rezervama

Sklopivši ovaj sporazum Centralna banka BiH čini važan korak naprijed u jačanju svojih operativnih sposobnosti

Centralna banka Bosne i Hercegovine. Fena

FENA

23.4.2024

Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH) pridružila se Partnerstvu za savjetovanje i upravljanje rezervama (Reserve Advisory & Management Partnership – RAMP).

Predstavnici CBBiH i Svjetske banke 

Predstavnici CBBiH i Svjetske banke su potpisali pravni sporazum, čime je CBBiH postala najnoviji član RAMP-a. Centralna banka će koristiti usluge savjetovanja, obuke i upravljanja sredstvima, pridružujući se velikoj globalnoj mreži više od 70 javnih institucija za upravljanje sredstvima. Stručnjaci RAMP-a Svjetske banke će pružiti pomoć u samoj instituciji u smislu upravljanja, strateške alokacije aktive, upravljanja portfolijom i rizicima, kao i instrumenata obezbjeđenja deviznih sredstava.

- Nadamo se dugom partnerstvu sa Centralnom bankom Bosne i Hercegovine i unapređenjima njihovih kapaciteta upravljanja rezervama - rekao je Jorge Familiar, direktor Finansijskog odjela i potpredsjednik Svjetske banke.

Kao pouzdan partner za upravljanje javnim sredstvima, kako je dodao, Svjetska banka je spremna za saradnju sa Centralnom bankom u korist zemlje.

Sporazum 

- Sklopivši ovaj sporazum Centralna banka BiH čini važan korak naprijed u jačanju svojih operativnih sposobnosti u oblasti upravljanja deviznim rezervama. Saradnja sa Svjetskom bankom, koja nudi ekspertizu i iskustvo, značajna je podrška našim nastojanjima da unaprijedimo efikasnost i usklađenost upravljanja deviznim rezervama sa najvišim međunarodnim standardima. Izuzetno cijenimo priliku za saradnju sa Svjetskom bankom kroz Partnerstvo za savjetovanje i upravljanje rezervama - rekla je Jasmina Selimović, guvernerka Centralne banke BiH.

Partnerstvo za savjetovanje i upravljanje rezervama Svjetske banke uključuje savjetodavne usluge, obuku službenika višeg nivoa i usluge upravljanja sredstvima u globalnom mreži menadžera javnih sredstava, doprinoseći ciljevima održivog razvoja koji uključuju kvalitetno obrazovanje, doličan rad i ekonomski razvoj, akcije vezane za klimatska pitanja, jake institucije i partnerstvo. Osnovan 2001. RAMP promovira stabilnost zemalja, otpornost i prosperitet kroz savjetovanje o upravljanju javnim sredstvima.

RAMP 

RAMP ima više od 70 članova, koji uključuju centralne banke, međunarodne finansijske institucije, javne penzione fondove i državne investicione fondove. U kontekstu RAMP-a Svjetska banka je pružila savjetodavne usluge za više od 100 javnih institucija i obučila više od 10.000 zaposlenih koji rade na upravljanju javnim sredstvima u pogledu zdravih praksi upravljanja javnim sredstvima.

Svjetska banka je pouzdan partner za one koji upravljanju javnim sredstvima i najveći vanjski partner za upravljanje sredstvima u zajednici u razvoju, sa skoro 200 milijardi USD sredstava kojima upravlja. Kao globalni lider za fiksni prihod, Svjetska banka pruža savjetodavne usluge o upravljanju sredstvima državama članicama od početka 1980-ih. Centralne banke i institucije koje se bave upravljanjem javnim sredstvima upravljaju sa preko 40 biliona USD u rezervama i aktivi širom svijeta, ističući njihov značaj u globalnom finansijskom sistemu i potrebu za upravljanjem sredstvima i savjetodavnim uslugama na visokom nivou, saopćeno je iz Ureda za komunikacije CBBiH. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.