RAZGOVOR

Draško Aćimović za "Avaz": Sporazumom o kreditu sa EU vlasti se obavezale na reforme

Osim stabilnosti Centralne banke BiH, transparentnog utroška sredstava, među uvjetima EU je i provjera porijekla imovine nosilaca pravosudnih funkcija

Aćimović: Spremaju se nešto da ne ispune. Arhiv

Piše: A. Bajramović

10.1.2021

Potpisivanjem sporazuma o novom kreditu EU, u iznosu od 250 miliona eura, BiH je prihvatila i niz obaveza koje treba ispuniti kako bi ova sredstva bila u cjelosti i isplaćena. Memorandum o razumijevanju, na osnovu kojeg će BiH biti odobren ovaj iznos pomoći za ublažavanje posljedica krize uzrokovane pandemijom koronavirusa, potpisan je 31. decembra, ali osim podatka da će sredstva biti isplaćena u dvije rate od po 125 miliona eura drugi detalji nisu saopćeni. 


Detalje sporazuma ekonomski analitičar i bivši bh ambasador BiH u Briselu, Draško Aćimović, dobio je upravo iz Brisela, te tvrdi da su potpisivanjem ovog dokumenta bh vlasti pristale na niz strukturalnih reformi u državi. Istovremeno, EU je praktično prihvatila stavove ekonomskih eksperata iz BiH, koji su nedavno zatražili da se sredstva vlastima naše zemlje ne odobravaju bez uvjeta vezanih za reforme. 

Provjera imovine sudija i tužilaca

Aćimović kaže da su se, prihvatanjem uvjeta EU, bh vlasti obavezale da osiguraju stabilnost Centralne banke i Valutnog odbora, te podršku novom programu za osiguranje depozita. Prihvaćena je obaveza transparentnosti utroška odobrenih sredstava, sa jasnim kriterijima, te imenima svih korisnika i odobrenih iznosa. 

- Prihvaćena je i obaveza da imovina nosilaca pravosudnih funkcija, u skladu sa preporukom EU, bude provjerena. To znači da sve sudije i tužiloci, VSTV, svi će morati podnijeti izvještaje o porijeklu svojih sredstava. Treća obaveza je pomoć ekonomskom oporavku kroz smanjenje poreza na male plate, te će doći do njihovog povećavanja, što apsolutno podržava EU. Obaveza vlasti je i aktivna pomoć za nezaposlene, kroz prekvalifikacije, projekte i programe, da bi se ubrzalo zapošljavanje stanovništva – ističe Aćimović.

Neovisna komisija

Isplata druge tranše pomoći ovisit će od ispunjenja ovih uvjeta, što će kontrolirati neovisna komisija koju će činiti strani eksperti i kojoj će se morati dostaviti svi podaci, a u sve će biti uključeni i Evropski ured za borbu protiv prevara i evropski sud revizora. - U komisiju će biti imenovani stručnjaci koji će imati pravo da provode operativne procjene svih finansijskih tokova i operativnih procedura, što znači da će ta komisija imati apsolutnu kontrolu ovog sporazuma. Napokon se kreće sa kreditiranjem koje je vezano za reforme. Ove uslove bh vlasti kriju vjerovatno zato što se već u startu pripremaju da nešto od tih obaveza ne ispune – dodaje Draško Aćimović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.