ZASJEDA PARLAMENT BIH

Čije će ruke spasiti najgore Vijeće ministara

Na današnjem dnevnom redu sjednice Predstavničkog doma PSBiH trebala bi biti razmatrana tačka o rekonstrukciji Vijeća ministara

Inicijativu za smjenu Vijeća ministara danas bi trebala biti razmatrana na sjednici Predstavničkog doma. Arhiv

Piše: D. Hadžović

11.1.2021

Poslanici Naše stranke, Socijaldemokratske partije (SDP) i Nezavisnog bloka (NB) podnijeli su inicijativu za smjenu Vijeća ministara koja bi danas trebala biti razmatrana na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Apsolutna katastrofa

U obrazloženju su naveli da je u pitanju najneproduktivniji sastav Vijeća ministara do sada, da po broju predloženih zakona i održanih sjednica ovaj saziv ima najlošiju ocjenu u regionu, a podsjećaju i da gotovo ništa nije urađeno na ispunjavanju 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u Evropskoj uniji.

- Vijeće ministara je apsolutna katastrofa i ništa ne radi - izjavio je zastupnik SDP-a u Predstavničkom domu Saša Magazinović. Svoj glas za smjenu aktuelnog saziva Vijeća ministara najavili su i iz Saveza za bolju budućnost (SBB). Zastupnica ove stranke Edita Đapo u izjavi za “Avaz” navodi da su četiri ključna razloga za ovu odluku.

- Ovo Vijeće ministara od Dejtona do danas je najgore, jedinu snagu je pokazao gospodin Radončić dok je bio ministar. Oni ne mogu odgovoriti ni na jedno ključno pitanje. Kada su u pitanju nabavke vakcina, oni nisu pokrenuli odgovarajuće aktivnosti, ne mogu se dogovoriti ni o preuzimanju novca MMF-a niti raspodjeli drugih donacija te niži nivoi vlasti i građani bivaju ugroženi zbog nerada VM. Treći razlog je, naravno, odgovor na migrantsku krizu, koja svakim danom sve više eskalira, a četvrti je nedostatak odgovora na ekonomske izazove - tvrdi Đapo.

Oštre kritike na račun rada aktuelnog saziva Vijeća ministara ima i opozicija iz RS. Predsjednik SDS-a Mirko Šarović kazao je da se od ovog saziva Vijeća ministara ne može očekivati ništa. Njegov stav dijeli i Branislav Borenović. Zanimljivo je da se glasovi protiv ove vlade mogu čuti i od stranaka koje učestvuju u vlasti.

Đapo: Četiri ključna razloga za smjenu. Arhiv

Bez budžeta

Tako je lider SDA Bakir Izetbegović u svom novogodišnjem intervjuu kazao da aktualno Vijeće ministara ima najlošiji saziv do sada, budući da se kasni s donošenjem budžeta a teret migrantske krize prepušten je samo jednom ministarstvu.

Kritiku na račun Vijeća ministara u svojim je nedavnim istupima pokazivao i njegov partner Željko Komšić, koji je zatražio odgovornost Vijeća ministara „zbog konfuzije u procesu nabavke vakcina“.

I Izetbegović i Komšić potpuno su u pravu kada tvrde da je trenutni saziv Vijeća ministra najlošiji, indolentan i neefikasan. Jedini je problem što njihovi kadrovi zauzimaju trećinu kadrova u tom istom Vijeću ministara. Da stvar bude gora, Izetbegović i katastrofalno stanje po pitanju migrantske krize, za koje je odgovoran prvenstveno njegov ministar sigurnosti Selmo Cikotić, prebacuje na nekog trećeg neimenovanog krivca.

Raštimani orkestar

Naravno, nema sumnje da aktuelni saziv Vijeća ministara neće biti oboren, jer za to trenutno ne postoji entitetska većina (RS) niti bi takva odluka mogla dobiti podršku u Domu naroda, gdje SNSD i HDZ suvereno drže srpske i hrvatske delegatske pozicije. No, vrlo zanimljivo će biti kako će o sudbini vlastite vlade glasati SDA i DF, tj. hoće li s ovom spoznajom podržati smjenu Vijeća ministara u kojem i oni participiraju. Kako bilo, sama činjenica da i Izetbegović i Komšić priznaju da Vijeće ministara ne radi svoj posao pokazuje da na državnom nivou imamo jedan nefunkcionalni i raštimani orkestar za koji ni oni ne mogu izbjeći odgovornost.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.