GLASANJE U MARTU

Evropski parlament izradio nacrt nove rezolucije o Bosni i Hercegovini

Nacrt dokumenta pripremio je izvjestilac za BiH Paulo Rangel

A. Čengić

Poziv na ustavne reforme

Foto: Printscreen


Evropski parlament izradio je nacrt nove rezolucije o Bosni i Hercegovini.

U novoj rezoluciji BiH se poziva na ustavne reforme te se od nje traži da se snažnije obračuna s korupcijom i istraži navode o izbornim prevarama.

- Evropski parlament nesumnjivo snažno podržava Bosnu i Hercegovinu ka putu EU. BiH je po historiji i zemljopisu u srcu Evrope; etničke i vjerske raznolikost su srž DNK Evropske unije i tako bi mogla biti buduća integracija BiH ne biti prirodniji i poželjniji - navedeno je.

Prezentacija nacrta izvještaja predviđena je za 25.-26. januar, a rok za podnošenje amandmana je 2. februar. Komitet će o dokumentu glasati u martu. Nacrt dokumenta pripremio je izvjestilac za BiH Paulo Rangel. 

  • Faksimil dijela rezolucije

    Faksimil dijela rezolucije

    Foto: Printscreen


U dokumentu se potiče “međunarodna zajednica da olakša uvjete za ustavni dijalog pod vodstvom EU, posebno Parlamenta i uz savjetovanje s civilnim društvom”. 

- Tokom izvještajnog perioda bilo je jasno da se duboke reforme tek trebaju provesti kako bi se mogle sprovesti  da BiH postigne status kandidata kojem se teži. Međutim, uzimajući u obzir posebno akutnoj situaciji izazvanoj pandemijom COVID-19, mora se prepoznati određeni napredak - navedeno je u rezoluciji. 

Ipak, kako dalje navode, vjeruje se da je moguće postići više ali da to ovisi isključivo o političkoj volji i posvećenost političkih lidera i institucija u zemlji.

Više o temi Evropski parlament

NA VRH

Podijeli članak na