SAOPĆENJE

Sindikat GP BiH: Policajci "nose glave u torbi" i zaslužuju mnogo više

Floskula „napad na policajca je napad na državu“ postala je izlišna

Granični policajci BiH. Agencije

A. Ka.

20.1.2021

U petak se dogodio jedan od mnogih napada na policajca u Bosni i Hercegovini, ovog puta pripadnika Granične policije BiH u Foči koji je bio van dužnosti.  

Iz Sindikata GP BiH kažu da im ovaj incident „ u ovim hladnim danima daje još više zebnje i postavlja se pitanje da li su naši policajci sigurni da vode običan, normalan život nakon završenog radnog vremena“.

Podnijeli najveći teret

- U godini pandemije koronavirusa uz zdravstvene radnike, policajci su podnijeli najveći teret. Osim svakodnevnih poslova u borbi protiv kriminala tokom 2020. godine bili su angažovani na nadziranje mjera za suzbijanje virusa. Radeći svoje svakodnevne poslove policajci „nose glave u torbi“ spašavajući tuđe živote i zbog toga od države zaslužuju mnogo više. Problem blage kaznene politike i dugotrajnih sudskih postupaka za napadače na policajce floskula „napad na policajca je napad na državu“ postala je izlišna. Napadač bude na slobodi prije nego što policajac završi pisani izvještaj povodom napada na njega. Država je zakonom dala određena ovlaštenja policajcu i kada ih službenik ispravno upotrebi on bude privatno tužen od osobe nad kojom je upotrebio sredstvo prinude. Država tada ne stoji iza policajaca, već ga prepušta tome da se sam brani na sudu – stoji u saopćenju.  

Nadallje navode da „svaki napad na policajca zaslužuje svaku osudu i takav napad izaziva prezir kako kolega policajaca tako i građanstva“.

Izmjena krivičnog zakona

- Policajac nikad nije iznad Zakona niti Sindikat GP BiH to želi da bude, ali ovakvi i slični događaji moraju da se riješavaju izmjenom zakonske regulative u smislu povećanja kaznene politike. Sad se pitamo kuda nas ovo vodi kao društvo kao zajednicu, kada nam pojedinci šalju ovakve poruke. Svaki policajac je položio zakletvu i svjestan je da radeći častan posao policajca čini dobro prije svega građanima pa onda sebi, neće ga ovi i slični događaji pokolebati u obavljanju svakodnevne dužnosti – navodi se u saopćenju.   

Sindikat GP BiH zahtjeva od nadležnih Savjet ministara, ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine, parlamentarnu komisiju za bezbjednost, obrazovne ustanove i javnost da pripreme prijedlog izmjene Krivičnog zakona i Zakona o krivičnom postupku, a Sindikat GP BiH se svima stavlja na raspolaganje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.