SRAMOTNO

Dok kod susjeda traje masovna imunizacija, u BiH stižu vakcine samo za zdravstvene radnike

U BiH stiže 4.000 do 5.000 doza, od čega će 3.000 ostati u FBiH, a ostatak ide u RS

A. Bajramović

Prve doze vakcina stanovništvo neće dobiti

Foto: Arhiv


U Srbiji je u utorak počela masovna vakcinacija stanovništva protiv COVID-19. U Beograd je stiglo i milion doza kineske kompanije “Sinopharm”, za ponedjeljak je najavljen kontingent s 19.500 doza vakcine “Pfizer/BioNTechMilion”, u utorak stiže i 250.000 vakcina “Sputnik V”, a u toku su pregovori i s kompanijom “AstraZeneca”. U Srbiji računaju da će do srijede imati oko 1,4 miliona doza vakcina protiv koronavirusa. 

Datum isporuke

Samo do prošlog vikenda u Hrvatskoj je vakcinisano više od 46.000 ljudi, a do sada je naručeno oko 5,6 miliona doza od različitih proizvođača, što bi trebalo biti dovoljno za oko 70 posto stanovništva.

I dok naši susjedi uveliko provode proces imunizacije, u BiH se isporuka prvih doza još najavljuje i za sada imamo samo želju da se priključimo i frižider za skladištenje prvih doza. Rokovi se pomjeraju od kraja prošle godine do kraja januara, početka februara, a da još niko ne zna datum isporuke ni tačnu količinu doza kojom ćemo raspolagati.

Iz Globalnog saveza za vakcine (GAVI) za „Avaz“ su kazali da će svakoj od zemalja koje su dio programa nabavke prva tranša biti isporučena u prvoj polovini godine te da će ona biti dovoljna da zaštiti tek oko tri posto stanovništva.

  • Jurić:  To su  dezinformacije

    Jurić: To su dezinformacije

    Foto: Arhiv


Ovaj proces mogao bi započeti već u februaru, stoji u odgovoru.

-Ako ćemo ljudima tako plasirati informacije o prvim količinama, onda su to dezinformacije, jer prve doze neće dobiti stanovništvo - kaže epidemiologinja Andrea Jurić, direktorica Zavoda za javno zdravstvo ZHK.

Poručuje da jasno treba reći da u BiH stiže 4.000 do 5.000 doza, od čega 3.000 u FBiH, a ostatak u RS.

-Tih 3.000 doza dovoljno je za cijepljenje 1.500 osoba. To je namijenjeno za zdravstvene djelatnike. Ako uzmete u obzir da u FBiH ima 47.000 zdravstvenih djelatnika, onda sami izračunajte šta nam to stiže - pojašnjava Jurić.

Brojevi padaju

Ona ističe da su zdravstveni radnici uspjeli dobiti bitku, jer sistem nije doživio kolaps ni u najtežim danima pandemije. Brojevi zaraženih postepeno opadaju, pa bi se s ovakvim trendom u ZHK 25. januara trebao ukinuti policijski sat.

- Što se tiče nabavke vakcina, sva problematika ustroja naše države došla je na vidjelo. Kad imate mnogo ministarstava i resora koji međusobno jedva komuniciraju, onda vidite sadašnje ishode - dodaje Jurić.

U RS stiže ’Sputnjik V’

Šef Predstavništva RS u Moskvi Duško Perović najavio je da će prvi kontingent ruske vakcine ''Sputnjik V'' u RS stići iduće sedmice. On je precizirao da je riječ o 10.000 doza, te da bi sredinom februara i početkom marta trebalo stići još po 100.000 doza ove vakcine. 
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na