PORUKE

Suzan Šulc: BiH je top prioritet za Njemačku

Kristijan Šmit je naš kandidat za poziciju visokog predstavnika u BiH, napisala je na svom Twitteru

F. Mustafić

Suzan Šulc

Foto: Agencije


Bosna i Hercegovina je top prioritet za Njemačku, poručila je danas direktorica za zapadni Balkan pri Ministarstvu vanjskih poslova Njemačke Suzan Šulc (Susanne Schütz).

- Kristijan Šmit (Christian Schmidt) je naš kandidat za poziciju visokog predstavnika u BiH - napisala je na svom Twitteru.

Također, Šulc je podijelila jučerašnje saopćenje MVP-a u kojem se potvrđuje da je njemačka Vlada kandidovala bivšeg ministra poljoprivrede Kristijana Šulca (CSU) za funkciju visokog predstavnika za BiH.

- Kandidaturom Kristijana Šulca za funkciju visokog predstavnika za BiH Njemačka preuzima inicijativu kojoj je cilj vraćanje ove zemlje na međunarodnu političku agendu - navodi se u saopćenju.

U obrazloženju se navodi da je Šmit kao zastupnik Bundestaga te kao glasnogovornik demokršćanskog zastupničkog kluba za vanjskopolitička i odbrambena pitanja još od ranih devedesetih godina bio dobro upoznat sa stanjem na zapadnom Balkanu te posebno s ratom u BiH.

Ističe se i da je u ovoj regiji u više navrata uspješno zastupao njemačku Vladu.

- Njemačka vlada je uvjerena da bi jedna istaknuta ličnost poput Kristijana Šmita predstavljala veliku dobit za rad međunarodne zajednice u BiH - navodi se u saopćenju.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na