OTKRIVAMO

Presječen lanac međunarodne trgovine: Vehabije iz Kladnja prodavale oružje kupcima u Njemačkoj

Uhapšeni Haris Špago poznati pripadnik selefijskog pokreta koji je bio optužen za pomaganje Harisu Čauševiću i ostalima optuženim za teroristički napad na PS Bugojno

B. Cerić

Trgovci oružjem uhapšeni u akciji SIPA-e

Foto: Arhiv


U nastavku akcije SIPA-e usmjerene na razbijanje mreže međunarodne trgovine oružjem, kako „Avaz“ saznaje, u Kladnju su uhapšeni Rifet Berković Riki (31) i Asmir Mezetović (29), obojica osuđivana 2010. godine za pokušaj ubistva.

Izvršen pretres

Prema nalogu Odjela za terorizam Tužilaštva BiH, u istoj akciji ranije su uhapšeni Edin Mehmedika i Haris Špago, poznati pripadnik selefijskog pokreta koji je bio optužen za pomaganje Harisu Čauševiću i ostalima optuženim za teroristički napad na Policijsku stanicu Bugojno. Špago je na kraju oslobođen optužbi.

Iz Tužilaštva je saopćeno da prikupljaju dokaze da su osobe koje su se ranije dovodile u vezu s radikaliziranim osobama pribavile određenu količinu oružja i eksploziva s namjerom da sredstva prokrijumčare u zemlje Evropske unije, gdje bi bila korištena za izvršenje kriminogenih aktivnosti.

  • Berković: Prodao oružje

    Berković: Prodao oružje

    Foto: Arhiv


Rifet Berković, koji je označen kao organizator nabavke oružja, i Asmir Mezetović sumnjiče se da su 19. januara ispred Rifetove kuće u Kladnju Mehmediki i Špagi prodali oružje znajući da će ga oni izvesti iz zemlje i prodati u zemlje zapadne Evrope, prije svega u Njemačku.

Riječ je o lovačkom karabinu, pet metaka, šest bombi, raketnom bacaču zolji, a koji su nađeni u Mehmedikinom vozilu Eos.

Izvršen je pretres Berkovićeve kuće, kojom prilikom su pronađeni dva bajoneta, dvije lovačke patrone, pribor za čišćenje automatskih puški i plinski pištolj kalibra devet milimetara. Mezetoviću su oduzeti mobiteli koji će biti predmet vještačenja.

  • Oduzeti bajonet, plinski pištolj i lovačke patrone

    Oduzeti bajonet, plinski pištolj i lovačke patrone

    Foto: Avaz


Edin Mehmedika je priznao da je krajnji kupac oružja Adis Lekić Švabo iz Njemačke, a prema čijem je nalogu preuzeo oružje koje mu je na području Živinica pronađeno u vozilu. Oružje je, navodno, trebao čuvati u svom stanu.

Haris Špago je prilikom ispitivanja izjavio da je povezao Edina Mehmediku i Rifeta Berkovića, koji su, prema njegovim riječima, dogovorili kupoprodaju nađenog oružja i minskoeksplozivnih sredstava.

Mjesec pritvora

Špago i Mehmedika se sumnjiče da su radili i još rade u inozemstvu s osobama za koje nabavljaju oružje. Sud BiH je četvorici osumnjičenih za nedozvoljeni promet oružja odredio jednomjesečni pritvor.

Prijedlog nije konkretan

Branilac Berkovića i Mezetovića, tuzlanski advokat Bakir Hećimović izjavio je za „Avaz“ da prijedlog za određivanje pritvora u odnosu na njegove branjenike nije konkretiziran.

- Iz dokaza u koje sam izvršio uvid, a koji su sastavni dijelovi prijedloga za određivanje pritvora, ne proizlaze jasne radnje izvršenja krivičnog djela koje im se naredbom o provođenju istrage stavljaju na teret - kazao nam je Hećimović.

NA VRH

Podijeli članak na