ODLUKA GRADSKOG VIJEĆA

Dodijeljena priznanja "Počasni građanin Grada Sarajeva", dobitniku "Šestoaprilske nagrade" 5.000 KM

Akademik Josip Muselimović, ambasador Dijego Enrike Aria Saličeti i prof. dr. Robert J. Donia dobitnici su priznanja "Počasni građanin Grada Sarajeva"

A. J. / Fena

Sa današnje sjednice GV-a

Foto: Fena


Akademik Josip Muselimović, ambasador Dijego Enrike Aria Saličeti (Diego Enrique Arria Salicetti) i prof. dr. Robert J. Donia dobitnici su priznanja "Počasni građanin Grada Sarajeva", prof. dr.  Selma Filipović priznanja "Plaketa Grada Sarajeva", a Adnan Hadžiahmetović nagrade "Graham Bamford".

To je odlučeno na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajeva kojom je predsjedavao Igor Gavrić, predsjedavajući Gradskog vijeća.

Uručenje priznanja na svečanoj sjednici

Rad sjednice po dnevnom redu započeo je razmatranjem i usvajanjem odluka o dodjeli priznanja i nagrade Grada Sarajeva u 2021. Tako je, na prijedlog Centra za mir i multietničku saradnju Mostar, Gradsko vijeće usvojilo Odluku o dodjeli priznanja "Počasni građanin Grada Sarajeva" akademiku Josipu Muselimoviću.

Potom je, na prijedlog Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca, usvojena Odluka o dodjeli priznanja "Počasni građanin Grada Sarajeva" ambasadoru Saličetiju, te na prijedlog Udruženja za modernu historiju UMHIS i prof. dr. Robertu J. Doniji.

U nastavku zasjedanja, na prijedlog Fondacije "Dogs Trust", priznanje "Plaketa Grada Sarajeva" dodijeljeno je prof. dr. Selmi Filipović, te na prijedlog gradskih vijećnika Srđana Srdića i Alme Jašarević nagrada "Graham Bamford" dodijeljena je Adnanu Hadžiahmetoviću.

Dobitnici priznanja i nagrade će biti promovirani, a povelje, odnosno diplome će im uručiti gradonačelnik i predsjedavajući Gradskog vijeća na Svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajeva.

Također, usvojena je Odluka o visini "Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva" u 2021. u iznosu od 5.000 KM.

Stipendiranje učenika

Gradsko vijeće je usvojilo Odluku o izboru članova Komisije za razmatranje, obradu i analizu pristiglih prijava na Konkurs za stipendiranje učenika srednjih škola iz budžeta Grada Sarajeva, predstavnika Gradskog vijeća, za školsku 2020./2021. Tako će, Grad Sarajevo nastaviti sa stipendiranjem učenika i u školskoj 2020/2021.

Na kraju sjednice, Gradsko vijeće je usvojilo i Odluku o davanju saglasnosti na Program rada JU "Gradski muzeji" Sarajevo sa finansijskim planom za 2021., saopćeno je iz Grada Sarajeva.

Više o temi Gradsko vijeće Sarajeva

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na