PREŽIVLJAVANJE

Četvorica stanovnika Djakovića prkose zimi i divljim zvijerima

Od nekadašnjih 50-ak kuća, sada je obnovljena otprilike polovina

Piše: D. Pucar

30.1.2021

Selo na nekoliko kilometara od grada okovano snijegom. D. Pucar

Posljedice koje je donio rat na ove prostore svima su manje-više poznate, ali su najviše vidljive u ruralnim područjima. Možda i najvidljivije su u novotravničkom selu Djakovići, udaljenom tek nekoliko kilometara od grada.

Od nekadašnjih 250 stanovnika u 50-ak kuća, u selu koje je imalo školu sa 30-ak učenika od prvog do četvrtog razreda, sada je obnovljena otprilike polovina, u kojima zimi živi tek četvorica penzionera.

Napustili kuće

Nije to ni čudno s obzirom na golgotu koju su najprije prošli u ratu, razišli se po svijetu, a potom i poslije rata, kada su više od 20 godina čekali da selo ponovo dobije električnu energiju, koju su imali još 70-tih godina prošlog stoljeća.

Fotografija koju je „Avaz“ objavio 2014. godine. D. Pucar

Upravo u ovom selu nastala je fotografija koju je „Avaz“ objavio u martu 2014. godine - djevojčice koja na očevom krilu pod svijećom piše zadaću, a koja je senzibilizirala javnost i ubrzala proces nove elektrifikacije sela.

Samo nekoliko mjeseci poslije, pod pritiskom javnosti, selo je dobilo struju i priređena je nezaboravna fešta, ali do tada je većina stanovnika već odselila, mahom u zapadne zemlje.

Razišli se mještani

Djakovići danas ožive u ljetnim mjesecima, kada dođu Djakovljani iz dijaspore koji, bez obzira na to koliko godina proveli u tuđini, dio godišnjeg odmora provedu u selu, gdje i dalje ulažu u svoje kuće i imanja.

Četvoricu zimskih stanovnika posjete i divlje zvijeri, posebno medvjedi koji su nekoliko puta napravili štetu na stočnom fondu. Četvorku koja živi tu Cuniju, Jozu, Marka i Iliju nismo našli u njihovim kućama. Dakako da su se razišli, svaki za svojim poslom, stadima, ili su se spustili do grada u posjetu rodbini. Selo je trenutno okovano snijegom.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.