MOSTAR

Ambasade SAD i Velike Britanije, OSCE, Delegacija EU i OHR: Ponovite prvi krug glasanja!

Pozivamo Gradsko vijeće da proces glasanja vrati na poziciju koja je u skladu sa Statutom Grada Mostara i da ponovi prvi krug glasanja za gradonačelnika Mostara.

Novoizabrano Gradsko vijeće Mostara 5. februara usvojilo odluku o izboru gradonačelnika Mostara javnim glasanjem. Arhiv

F. K.

9.2.2021

Misije OSCE-a u BiH, Delegacije Evropske unije i specijalnog predstavnika EU u BiH, ambasade Ujedinjenog Kraljevstva, i Sjedinjenih Američkih Država te Ured visokog predstavnika uputile su zajedničku izjavu o Gradskom vijeću Grada Mostara.


Odluka je u suprotnosti sa Statutom

-Novoizabrano Gradsko vijeće Grada Mostara je 5. februara usvojilo odluku o izboru gradonačelnika Mostara javnim glasanjem. Ova odluka je u suprotnosti sa članom 36. Statuta Grada Mostara, u kojem se navodi da se izbori u Gradskom vijeću moraju obaviti tajnim glasanjem. Mi, dole potpisani, pozivamo Gradsko vijeće da proces glasanja vrati na poziciju koja je u skladu sa Statutom Grada Mostara i da ponovi prvi krug glasanja za gradonačelnika Mostara.



Principi vladavine prava

Zemlja koja teži članstvu u Evropskoj uniji mora se pridržavati principa vladavine zakona. Pozivamo sve gradske vijećnike da pokažu odgovornost i da hitno izaberu gradonačelnika na narednoj sjednici uz puno poštivanje principa vladavine zakona i Statuta Grada Mostara - navodi se u zajedničkoj izjavi Misije OSCE-a u BiH, Delegacije Evropske unije i specijalnog predstavnika Evropske unije u BiH, Ambasade Ujedinjenog Kraljevstva, Ambasade Sjedinjenih Američkih Država i Ureda visokog predstavnika o Gradskom vijeću Grada Mostara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.