SUD BiH

Počinje suđenje četnicima zbog nacionalističkog orgijanja u Višegradu

Dušan Sladojević, Slavko Aleksić i Risto Lečić terete se za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti

Ad. A. / Birn

Postrojeni četnici u Višegradu

Foto: Avaz


Raspirivali mržnju

Optužnica protiv Sladojevića zvanog “Krvce” i “Čiča”, Aleksića zvanog “Vojvoda” i Lečića potvrđena je u januaru ove godine, a Tužilaštvo BiH ih tereti da su 10. marta 2019. sudjelovali na okupljanju u organizaciji Ravnogorskog pokreta otadžbine Srpske Višegrad, na Trgu palih boraca u Višegradu, te kasnije na lokalitetu Dobrunske rijeke, poznatom kao Draževina.

Sladojević, Aleksić i Lečić optuženi su da su svojim djelima, radnjama i postupcima javno izazvali i raspirivali nacionalnu i vjersku mržnju, razdor i netrpeljivost među konstitutivnim narodima u BiH.

Koristili vojnu terminologiju

- Prilikom postrojavanja pripadnika Ravnogorskog pokreta – među kojima je bilo i pripadnika iz Srbije i Crne Gore – Sladojević, kao predsjednik ‘Ravnogorskog pokreta Republike Srpske’, i Aleksić sudjelovali su u vršenju postrojavanja, korištenjem vojne terminologije i uz predaju raporta, kao i iznosili govore u kojima su veličali Ravnogorski pokret, te puštanjem i pjevanjem pjesme koja u svom tekstu izražava prijetnju ili nasilje, izazvali uznemirenost i strah stanovništva na području BiH, a naročito povratnika i građana Višegrada i okolnih mjesta - naveli su ranije u Tužilaštvu.

Veličanje zločinaca uz gusle

Lečić se, prema istom saopćenju, tereti da je prilikom okupljanja na trgu započeo s pjevanjem pjesme uz gusle kojom se veliča četnički pokret, a koja u svom tekstu izražava prijetnju ili nasilje, te izazvao uznemirenost i strah stanovništva, a naročito povratnika i građana Višegrada i okolnih mjesta.

NA VRH

Podijeli članak na