ZASJEDALA VLADA FBIH

Novalić: Država se mora izjasniti da ne može nabaviti vakcine da bi taj posao preuzeli entiteti

Premijer FBiH je kazao da je pogrešna odluka bila da se autoput izmjesti izvan grada Zenice na područja koja nisu stabilna

S pressa: Miličević je kazala da nije prvi put došla inicijativa o preraspodjeli javnih prihoda. E. Halimić

Piše: E. Halimić

18.2.2021

U Sarajevu je završena sjednica Vlade FBiH.


Nakon današnje sjednice novinarima su se obratili premijer FBiH Fadil Novilić, dopremjeri Jelka Miličević i Vesko Drljača.


- Usvojena je Strategija razvoja FBiH od 2021. do 2027. godine. Uradili smo to uz pomoć USAID-a. Donijeli smo odluku o izradi strategije još 2018. godine. Definirana su 4 strateška cilja, prvi je ubrzani razvoj, zatim održiv i inkluzivan razvoje, te transparentan javni sektor. Strategija će opredijeliti rad svih vlada. A stavljeni su svi strateški dokumenti - istakao je Novalić.


Dodao je da su strukturne reforme počele još Reformskom agendom.


- Ovo je prvi strateški dokument koji je naš - istakao je Novalić.




Raspodjela novca od PDV-a

Usvojena je i strategija upravljanja dugom.


- Uvijek na drugoj strani imamo priču o resursima. Vlada je do 2020. godine u potpunosti ispunila strategiju za upravljanjem dugom. U novoj strategiji ponovo su naglašeni prioriteti, kao i način upravljanja. Strategija razvoja je nešto što smo imali u vidu. Njena implementacija traži dodatnih 500 miliona KM - istakla je Miličević.


Dodala je da FBiH danas je dužna 5 milijardi 823 miliona.


- Vanjski dug je preko 4 milijarde, a unutarnji je 4,75 posto ukupnog duga. Rizik refinansiranja je značajn i za u utrašnji ali i vanjski dug. Oko 40 posto našeg vanjskog duga je osjetljivo na ascilacije valuta. Očekujemo manje prihode i povećane zahtjeve i u tom smislu radile su se simulacije. Sve one su pokazale da ćemo do 2023. godine moći sve to uz vanjsko finansiranje - naglasila je Miličević.


Prema njenim riječima, 26,4 posto iznosi dug FBiH u smislu ukupnog BDP-a.


- Mi smo mali i otvoreni i ne možemo emitirati dodatna novčana sredstva. Ovisimo od oporavka ekonomija u bližem i daljem okruženju - kazala je Miličević.


Odgovarajući na pitanja, Miličević je kazala da svi danas imaju pravo na svoje mišljenje.


- Raspodjelom novca od PDV-a nije zadovoljna ni FBiH, pa ni RS. To je definirano Zakonom o PDV-u. Mislim da raspodjela nije pravedna po više osnova. Koeficijenti nisu pravedni. Tražili smo pomoć MMF-a da napravi analizu. Ta informacija je gotova i oni su potvrdili da je u potpunosti ispravna raspodjela sredstava. Niko nije zadovoljan - kazala je Miličević.


Premijer Novalić je kazao da je Zenica protivila prolasku autoputa kroz grad.


- Pod tim pritiskom su izmjestili autoput na područja koja nisu stabilna. I to se vidi. To je bila pogrešna odluka i danas moramo to progutati i stabilizirati. Greška je što se pokušalo ranije to otvoriti dok se nije sve smirilo. Ovo nije politička odluka i autoput je u rukama struke. Nije bilo spremnosti da se to otvori, vidjeli su se radovi. Ali vjerojatno su htjeli da iskoriste 25. novembra - istakao je Novalić.


Govoreći o vakcinama protiv koronavirusa, Novalić je kazao da je vakcine nabavljaju države.


- Mi smo se odlučili za COVAX mehanizam koji ostavlja posljedice na nas i koji se pokazao ne tako efikasnim. Kantoni sad već pokušavaju. FBiH nema svoju kompaniju koja bi to mogla nabavljati, osim privatnika što izaziva veće cijene i neke moguće malverzacije. Vlada se slaže da sve treba učiniti prije novih mjera, imali smo prvi lockdown i nemamo namjeru vući takve poteze - istakao je Novalić.


Odgovarajući na pitanje, Miličević je kazala da nije prvi put došla inicijativa o preraspodjeli javnih prihoda u FBiH.


- Treba napraviti pravedniji način raspodjele javnih prihoda. Pričali smo o tome, a u ovom trenutku nismo postigli prihvatljiv broj ljudi da bi taj zakon prošao u Parlamentu FBiH, stoga nije ni upućivan. Vrlo je specifičan zahtjev prema KS od kojeg se traži da se dovede u ravan sa ostalim kantonima. A u oba doma imamo mnogo zastupnika iz Sarajeva - istakla je Miličević.


Premijer Novalić je kazao da se država mora izjasniti da ne može nabaviti vakcine, da bi onda entiteti preuzeli taj posao.


- "Pfizer" na primjer neće da pregovara ni s kim osim sa državom - kazao je Novalić.

Rudnici se moraju reorganizirati

Govoreći o rudnicima Novalić je kazao da je to već prošlo vrijeme.


- Povukli smo poteze. RMU Zenica i RMU Breza su podzemni kopovi, a niko u Evropi to više ne radi. Novi blokovi troše trećinu manje uglja. Rudnici se moraju reorganizirati - naglasio je Novalić.


Na pitanje o novom Zakonu o računovodstvu, Miličević je istakla da po pitanju nadzora s nivoa Federacije nije bilo izmjena.


- Oni moraju imati svoj zakon po kojem će raditi. A ne da se to radi po ovom Zakonu. Nek naprave svoj, jer njihov trenutni zakon je iz 1996. godine - istakla je Miličević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.