NOĆ ŽELJA

Efendija Ljevaković za "Avaz" o Lejletu-r-Regaib: Braniti univerzalne vrijednosti koje čovjeka čine čovjekom

Prema nekim privajetima, zabilježenim tradicijama, Hazreti Amina, majka Muhameda a. s. osjetila da je zatrudnila, da nosi Muhameda a. s., kaže Enes ef. Ljevaković

Enes ef. Ljevaković: Obraćamo se uzvišenom Bogu moleći ga da uputi sve ljude na pravi put. IZ BiH

Almir Kapo
Piše: Almir Kapo

18.2.2021

Mubarek noć Lejletu-r-Regaib nastupa večerašnjim zalaskom sunca.

Zamjenik reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Enes ef. Ljevaković, kazao je za „Avaz“ da je Lejletu-r-Regaib noć želja te da se radi o prvoj od tri mubarek večeri koje se događaju u tri mubarek mjeseca – redžebu, šabanu i ramazanu.

- Prema nekim privajetima, zabilježenim tradicijama, Hazreti Amina, majka Muhameda a. s. osjetila da je zatrudnila, da nosi Muhameda a. s.. Ovu noć je lijepo provesti u ibadetu, uostalom i kao druge večeri, ali ovo se kod nas tradicionalno obilježava mevludom, zikrom i sličnim ibadetima – kaže ef. Ljevaković.


Prema riječima ef. Ljevakovića, Lejletu-r-Regaib za muslimane u Bosni i Hercegovini, prije svega, predstavlja kontinitet jedne tradicije, obilježavanje te večeri.

- Mi se, na neki način, obilježavanjem ove večeri, osjećamo djelom i naše zajednice, a također i djelom jednog šireg umeta. Obraćamo se uzvišenom Bogu moleći ga da uputi sve ljude na pravi put, da se smiluje ljudima, da nam podari bereket, radost života i da branimo sve one univerzalne vrijednosti koje čovjeka čine čovjekom – zaključio je ef. Ljevaković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.