SUD BIH

Suđenje direktoru OSA-e: Završne riječi okončane jutros, presuda danas u 12 sati

Tužilac Oleg Čavka zatražio je od Suda BiH da se Osmanagić i Pekić proglase krivim, dok je odbrana predložila oslobađajuću presudu

Optuženi Mehmedagić: Okončan dokazni postupak. Avaz

Miralem  Aščić
Piše: M. Aščić

19.2.2021

U Sudu BiH danas je završnim riječima Tužilaštva BiH i odbrane okončan sudski postupak protiv Osmana Mehmedagića, direktora OSA-e i Muhameda Pekića, uposlenika ove agencije.

Tužilac Oleg Čavka zatražio je od Suda BiH da se Osmanagić i Pekić proglase krivim, dok je odbrana predložila oslobađajuću presudu po svim tačkama optužnice.

Sudija Branko Perić izricanje presude zakazao je za danas u 12 sati.

Mehmedagić i Pekić optuženi su za zloupotrebu službenog položaja prema optužnici Tužilaštva BiH. Mehmedagić, kao direktor OSA-e i Pekić, kao rukovodilac Odsjeka za cyber sigurnost u ovoj instituciji, optuženi su za neovlašteno dobivanje informacija o pošiljaocu anonimne prijave protiv Mehmedagića. Kako se navodi u optužnici, oni su na neutvrđen način saznali da je podnesena anonimna prijava, a Pekić je, prema naređenju Mehmedagića da mu pribavi snimak, kontaktirao direktora “BH Pošte”. Oni su tražili snimak s nadzorne kamere za 27. avgust, navodeći da je u pitanju državna tajna. Čavka je naveo da je Tužilaštvo u potpunosti dokazalo navode iz optužnice i da su te tvrdnje potvrdili i saslušani svjedoci.

Tužilac Čavka danas je predložio Sudu BiH da se Mehmedagiću izrekne po pravosnažnosti presude mjera sigurnosti u trajanju od pet godina s ciljem zabrane rada i pristupa tajnim podacima.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.