KULINARSKI SERIJAL

Pod kuharskom palicom Nermina Hodžića: Kuhajmo zajedno / Zelene domaće njoke

Krompir je namirnica povoljna za prehranu osoba svih dobnih skupina - dragocjen je izvor energije i ugljikohidrata

Piše: Avaz.ba

24.2.2021

Na portalu "Avaza" svake srijede možete pratiti kulinarski serijal "Kuhajmo zajedno".

Sarajevski kuhar i predsjednik Udruženja kuhara BiH Nermin Hodžić za ovu epizodu pripremio je zelene domaće njoke.

Za ovaj recept potrebni su vam:

- 1 kg krompira

- ½ kg brašna

- 2 jaja

- 2 kašike rastopljenog putera

- So

- 100 gr pasiranog i dobro ocijeđenog špinata

Krompir je namirnica povoljna za prehranu osoba svih dobnih skupina - dragocjen je izvor energije i ugljikohidrata (škroba). Krompir je vrijedan izvor vitamina i minerala: vitamina C, niacina, vitamina B6, pantotenske kiseline, tiamina, folata, kalija, magnezija, fosfora, željeza, mangana i kalcija.

Špinat je bogat izvor fitonutrijenata koji poboljšavaju cjelokupno zdravlje i štite od nastanka raznih bolesti. Ima nisku kalorijsku vrijednost i nizak udio masti (100g svježeg špinata sadrži samo 23 kalorije). Špinat je jedan od najboljih izvora željeza koji je važan za proizvodnju crvenih krvnih stanica.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.