AVAZ SAZNAJE

Raspisana crvena Interpolova potjernica za čuvarom iz logora u Trnopolju

Radi se o 59-godišnjim Mladenom Mitrovićem, koji se traži zbog ratnog zločina u Prijedoru

Piše: Miralem Aščić

25.2.2021

Mitrović: Nalazi se u SAD. Interpol

Međunarodna policijska agencija Interpol objavila je crvenu potjernicu za 59-godišnjim Mladenom Mitrovićem, saznaje "Avaz"

Mitrović se potražuje zbog krivičnog djela ratni zločin, a na zahtjev bh. pravosudnih institucija.

On je rođeni Prijedorčanin koji je nedostupan bh. pravosuđu i godinama se krije u SAD.

Mitrović je bivši čuvar iz logora u Trnopolju. On je u SAD osuđen na četiri godine i devet mjeseci zatvora jer je američkim vlastima dao lažne dokumente na osnovu kojih je želio dobiti tamošnje državljanstvo.

Radio je kao stražar tokom rata u BiH, a kada je otišao u SAD u prijavi je naveo lažne podatke, potvrdivši kako nikada nije učestvovao u progonu bilo koga s obzirom na rasu, religiju ili nacionalnu pripadnost.

Međutim, federalno tužilaštvo pronašlo je dokaze prema kojima je mučio muslimane koji su bili zatvoreni u logoru u Trnopolju, zbog čega je osuđen 2016.godine.

 - Mitrović je tamo radio tokom proljeća i ljeta 1992. godine, a američkim vlastima nije priznao taj dio svoje prošlosti kako bi dobio status izbjeglice, te u konačnici i državljanstvo SAD-a", navedeno je tada u optužnici.

Mitrović, u predgrađu Atlante živi sa suprugom i dvojicom sinova. U SAD je došao još 1997. godine. Bh. pravosuđe zbog ratnog zločina raspisalo je za njim potjernicu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.