GSS FBIH

Veladžić: Mi smo sad na nivou udruženja ljubitelja fudbala

Na teren izlaze bez ikakvog osiguranja u slučaju povrede, nemaju osiguran obrok, njihova opremljenost ovisi o kantonima i općinama u kojima djeluju

Piše: Adela Kukić

26.2.2021

Za njih nema prepreka za spašavanje ljudskih života. GSS

Pripadnici Gorske službe spašavanja FBiH (GSS FBiH) uvijek su na raspolaganju svim građanima BiH, a iza njih je niz uspješno realizovanih akcija uprkos svim problemima s kojima se susreću. Naime, BiH nema Zakon o GSS-u, što znači da pripadnici GSS-a, koji su volonteri i nemaju nikakvu materijalnu naknadu. Na teren izlaze bez ikakvog osigurnanja u slučaju povrede. Nemaju osiguran obrok, a njihova opremljenost ovisi o kantonima i općinama u kojima djeluju.

Osnovna prava

Dženadin Veladžić, predsjednik GSS FBiH, kaže da bi zakonsko reguliranje ove oblasti imalo višestruki značaj i da se nada da će u skorije vrijeme BiH, poput država regiona, dobiti Zakon o Gorskoj službi spašavanja. 

- Taj zakon regulira sve, od osnovnih prava i nadležnosti, načina na koji se podiže helikopter, do toga da su ljudi osigurani u slučaju nesreće. U nedjelju je u akciji spašavanja na Visočici učestvovalo 40 naših pripadnika, u svakom trenutku se moglo desiti da neko sleti na drugu stranu, da se povrijedi ili da pogine – rekao nam je Veladžić.

Naglašava da su u GSS-u svi volonteri i da imaju neke druge poslove od kojih egzistiraju. Poslodavci uglavnom imaju razumijevanja za njihovo odustvo s posla usljed neke od akcija spašavanja, međutim, kako kaže, zakonom bi se poslodavcu moglo nadoknaditi odsustvo s posla.

- Mi smo sad na nivou udruženja ljubitelja fudbala, nemamo neki poseban status. Jedini status koji ostvarujemo je kroz ugovor s Civilnom zaštitom, odlukom Vlade kantona i Federacije smo proglašeni jedinicom od značaja. Međutim, uz zakon bismo vjerovatno imali i određen budžet, znali bismo šta i kako možemo nabaviti od opreme

Veladžić: Višestruki značaj. GSS

Apeli i sastanci

Kazao je da nadležnim i odgovornim institucijama upućuju apele i traže sastanke kako bi im rekli šta je potrebno da se uradi da bi zakon krenuo u proceduru. 

Poslodavci izlaze u susret

Lamija Selmanović (26) članica je Gorske službe spašavanja FBiH i GSS Sarajevo pet godina. Imala je pozive da učestvuje u akciji spašavanja dok je na poslu i kaže da joj to nikad nije predstavljalo problem te da je poslodavac izlazio u susret, jer je spašavanje tuđeg života najbitnije.

Selmanović: Bez problema. GSS


- Uvijek nailazim na razumijevanje poslodavca i nije se desilo da se ne odazovem akciji na koju sam pozvana - govori nam Selmanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.