SAOPĆENJE

SBB neće tolerirati učešće u izbornoj krađi, isključeni Anel Kljako i samozvani gradski odbor Mostar

Predsjednik Radončić nije isključio Anela Kljaku iz SBB-a dok se nisu provjerile sve činjenice i dok se, paralelno, nije završilo glasanje za gradonačelnika Mostara, ne želeći da na taj način oslabi kapacitet Koalicije za Mostar, navode iz SBB-a

A. J.
  • Fahrudin Radončić, predsjednik SBB-a

    Fahrudin Radončić, predsjednik SBB-a

    Foto: Avaz


Nakon što je ponovnim brojanjem glasova na samo 14 biračkih mjesta (od ukupno 150) Centralna izborna komisija BiH zvanično utvrdila da je gospodin Anel Kljako ukrao 1.580 glasova, predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić je odmah najavio poduzimanje političkih mjera protiv vinovnika ovog kriminala, saopćeno je iz SBB-a.

- Predsjednik Radončić nije isključio Anela Kljaku iz SBB-a dok se nisu provjerile sve činjenice i dok se, paralelno, nije završilo glasanje za gradonačelnika Mostara, ne želeći da na taj način oslabi kapacitet Koalicije za Mostar, koju je SBB iskreno podržavao.

Javnosti je poznato da je predsjenik Radončić u svim intervjuima i političkom djelovanju naglašavao kako je neophodno da se, nakon 12 godina, kada je funkciju gradonačelnika obavljao Hrvat, na toj poziciji napokon izabere Bošnjak. I to doktor Zlatko Guzin, kojem je Radončić dao podršku i ličnim susretom u Mostaru koji je održan neposredno uoči održavanja Lokalnih izbora.

SBB je godinama bio meta mnogobrojnih izbornih manipulacija i stav Stranke je da njeni članovi ne smiju ni po koju cijenu učestvovati u izbornim prevarama.

Osim rukovodstva, pravo na svaku vrstu kritike gospodina Kljake, imaju i zajednički kandidati, pa i članovi SBB-a, koji su bili na zajedničkoj listi, jer su i oni pokradeni u cijelom postupku vrlo organizirane mahinacije.

Nakon isključenja gospodina Anela Kljake i samozvanog gradskog odbora iz članstva, SBB s razlogom poziva na adekvatnu reakciju nadležno tužiteljstvo i krivično sankcioniranje izborne krađe koja je nedvojbeno dokumentirana u Centralnoj izbornoj komisiji BiH i te tabele su objavljene već ranije u svim medijima - saopćeno je iz SBB-a.

Građani oduševljeni Radončićevim potezom, Marić opet pomaže Kljaki

  • Kljako i Marić: Nastavak međusobne saradnje

    Kljako i Marić: Nastavak međusobne saradnje

    Foto: Avaz


Po objavljivanju informacije da je predsjednik SBB-a isključio Kljaku i da su stranku napustili Vrtić i Krpo, jučer se više stotina ljudi iz Hercegovine javilo s namjerom da se upiše u SBB. Također, javili su se i pojedinci koji žele da se vrate u ovu stranku, jer su je bili napustili pod pritiscima Kljakine frakcije i njegovog brata.

Članovi SBB-a na terenu tvrde da iza postupaka pojedinih članova ove stranke koji žele Kljaku spasiti zbog počinjenih izbornih krađa ustvari stoji Salem Marić iz SDA. Marić je, inače, prema objavljenim podacima CIK-a, nakon ponovnog brojanja glasova, oborio Kljakin „rekord“ u krađi.

Iz svega proizlazi da Salem Marić opet pomaže Anelu Kljaki, ovoga puta u pokušaju da se spriječi reakcija nadležnog tužilaštva protiv njih dvojice.

Usto, i SDP je u svom nedavnom zvaničnom saopćenju detektirao iste pojedince u krađi i tražio je da Kljako i Marić vrate nelegalne mandate u Gradskom vijeću Mostara.

Više o temi Anel Kljako

NA VRH

Podijeli članak na