ČEKA SE ODLUKA

Hoće li Sud BiH potvrditi optužnicu protiv šefa OSA-e

Optužnica je podignuta i protiv Selme Cikotića, ministra sigurnosti BiH, i Muriza Druškića, uposlenika OSA-e

Mehmedagić: Nova optužnica. Avaz

Piše: M. Aščić

27.2.2021

Sud BiH trebao bi naredne sedmice odlučiti hoće li potvrditi novu optužnicu Tužilaštva protiv Osmana Mehmedagića, direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA).

Optužnica je podignuta i protiv Selme Cikotića, ministra sigurnosti BiH, i Muriza Druškića, uposlenika OSA-e.

Radi se o novoj optužnici u aferi "Sigurnosne provjere", koju je krajem prošle godine odbio potvrditi Sud BiH. Nova optužnica podignuta je 17. februara i poslana na potvrđivanje. Tužilaštvo BiH Mehmedagića, Cikotića i Druškića, savjetnika direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH i člana Komisije Vijeća ministara za odlučivanje po žalbama u predmetima sigurnosnih provjera, tereti da su počinili krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 220. KZBiH.

Oni su optuženi u aferi koja se odnosi na malverzacije u vezi s imenovanjem članova Komisije za drugostepeno rješavanje postupka sigurnosnih provjera za policijske i državne službenika. S obzirom na praksu Suda u posljednje vrijeme da odbija optužnice koje podnese Tužilaštvo, pitanje je hoće li nova optužnica biti potvrđena.

Potvrda optužnice je velika nedoumica, iako je Tužilaštvo otklonilo sve nedostatke i poduzelo dodatne istražne radnje. Saslušani su i novi svjedoci, uposleni u Vijeću ministara BiH.

Sud BiH nedavno je Mehmedagića oslobodio po prvostepenoj presudi optužbi za zloupotrebu položaja u predmetu „BH Pošta“.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.