SUTRA PROMOCIJA

Brčko dobilo monografiju

Muhamed Mujkić u publikaciju uvrstio tekstove 46 autora koji su se bavili historijatom grada od 1548. do 1992. godine

Piše: S. Hasović

5.3.2021

Poznati novinar i publicista Muhamed Mujkić. Avaz

Brčaci su dobili prvu monografiju o svom gradu. Nakon što se prije ravno 60 godina pojavila brošura grupe autora pod naslovom „Brčko i okolina“, novi ozbiljniji pokušaj prezentiranja portreta grada na Savi uslijedit će osamdesetih godina prošlog stoljeća objavljivanjem publikacije „Brčko i okolina u radničkom pokretu i NOB-u“.  

Svjestan njihovih manjkavosti, poznati novinar i publicista Muhamed Mujkić priredio je i nedavno štampao monografiju „Brčko u Bosni/BiH“  čija promocija je zakazana za sutra u brčanskom Domu kulture. Monografija, koju čine tekstovi 46 mahom respektabilnih autora o historijatu grada u periodu od 1548. do  1992. godine, obogaćena je fotografijama i dokumentima brčanskog fotografa i hroničara Ataha Mahića.

Autor je, kako kaže jedan od recenzenata, nastojao da kroz izbor tekstova čitaocu pokaže faze razvoja koje su ispisale „DNK grada čineći ga prepoznatljivim i jedinstvenim životnim ambijentom kojeg odlikuju upornost, snalažljivost, invetivnost, marljivost i poduzetnost njegovih građana po kojima se Brčaci i danas prepoznaju po Bosni i šire“.


Monografija „Brčko u Bosni/BiH“. Avaz

- Pred nama je rukopis koji se sastoji od pažljivo odabranih priloga, važnih znanstvenih izvora koji hronološki prate procese vezane za nastanak i razvitak Brčkog i njegove okoline i njegove  protkanosti u jedan širi historijski, odnosno politički i kulturni kontekst Bosne i Hercegovine. Riječ je o tekstovima, odnosno dijelovima tekstova, svojevrsnoj „čitanki“ esencijalnih tekstova za razumijevanje grada i njegovog identiteta – kaže u recenziji prof. dr. Asim Mujkić.


Drugi recenzent, publicista Ekrem Avdić, primjećuje da bi ovu monografiju bilo bolje nazvati hrestomatijom u kojoj mnoštvo autora daje obilje historijskih podataka za upotpunjenje slike Brčkog kroz pet vjekova njegovog postojanja.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.