SASTANAK S TURKOVIĆ

Mas o podršci Šmitu za visokog predstavnika u BiH, govorio i o kašnjenju u isporuci vakcina

Nikom nije drago ako dođe do zakašnjenja pogotovo ako smo stavili milijarde na raspolaganje za prevladavanje krize, rekao je Mas

Turković i Mas tokom obraćanja. Twitter

Piše: A. J.

9.3.2021

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković kazala je tokom današnje pres-konferencije s ministrom vansjkih poslova Njemačke Hajkom Masom (Heiko Mass) da su sve češći pritisci i miješanja drugih zemalja u unutrašnja pitanja Bosne i Hercegovine, pogotovo kada je riječ o izmjeni Izbornog zakona. Kazala je i da postoji potreba za ostankom Ureda visokog predstavnika u BiH.

Navela je da BiH neće podržati parcijalna rješenja koja će dalje produbiti podjele.

- Zalažemo se za sveobuhvatne promjene u BiH koje će svakom građaninu u svakom dijelu BiH omogućiti jednaka prava, to su vrijednosti u EU i vrijednosti kojima teži većina građana u BiH – kazala je Turković koja boravi u službenoj posjeti Njemačkoj.


IPA fondovi

Turković je govorila i da su građani BiH nezadovoljni jer nema vakcina. 


- Očekujemo da Covax ispuni ugovore koje je sklopio s BiH, platili smo 1.260.0000 vakcina, ispunili sve preduvjete da ih primimo. Nažalost, do sada nismo primili nijednu. Naši građani nisu počeli da se vakcinišu. Razumijemo probleme u EU, međutim, pozdravljamo i očekujemo odluku EU da izvrši određenu nabavku vakcina uz plaćanje preko IPA fondova i da se tako pomogne zemljama zapadnog Balkana. Svaki dan je pitanje života, što prije počne vakcinacija može se spasiti nečiji život – rekla je Turković.


Mas je istakao da je važno postojanje međunarodne platforme Covax programa, ali i da je on inertan. Naveo je da će do kraja maja isporučiti vakcine u više od 140 zemalja, kao i da će dio stići u BiH.


- Nikom nije drago ako dođe do zakašnjenja pogotovo ako smo stavili milijarde na raspolaganje za prevladavanje krize – naveo je Mas.


Mas je na pitanje novinara komentirao i kandidaturu Kristijana Šmita (Christian Schmidt) za visokog predstavnika BiH.

Reforme na lokalnom nivou

-    U razgovorima imamo mnogo podrške za gospodina Šmita, vjerujem i da tamo gdje nismo dobili saglsnost, ne kada je riječ o ličnosti već o tome da li treba taj ured da postoji. Na osnovu onoga što smo danas čuli, OHR treba da postoji. Želimo se angažovati kandidaturom Šmita – kazao je Mas.


Dodao je da od zemalja zapadnog Balkana očekuju rad na reformskoj agendi.


- Želimo podrzati zemlje zapadnog Balkana na tom putu, ali provedba reformi se može dogoditi samo na lokalnom nivou – napomenuo je Mas.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.