ŠEFICA BH. DIPLOMATIJE

Vasković: Bisera Turković u Njemačku je pokušala ući s falsificiranim PCR testom

Kako ne bi došlo do velike javne blamaže i neviđenog skandala, vlasti Njemačke su zatražile da im se dostavi PCR test

Fu. M.

Bisera Turković

Foto: Avaz


Ministrica vanjskih poslova BiH, Bisera Turković, pokušala je ući u Njemačku sa falsifikovanim PCR testom, objavio je na svom blogu novinar Slobodan Vasković.

Cijela priča počinje odlaskom Turkovićeve u Albaniju, gdje je provela 6. i 7. mart, da bi u Beč stigla 8 marta, kaže Vasković.

- Njen PCR test, kao i njene pratnje, isticao je u 16 časova 08.03., a ona je avionski let za Berlin imala u 18 časova. To znači da je validnost njenog PCR testa istekla prije ulaska u Njemačku, jer se u tu državu može ući samo sa testom ne starijim od 48 časova - navodi Vasković.

Tokom komunikacije Turkovićeve sa zvaničnicima njemačkih vlasti ukazano joj je na tu činjenicu i preporučeno joj je da uradi novi test u Beču. Međutim, ona nije imala vremena za to, jer je do leta ostalo samo dva sata, pa je osmislila prevaru, nezapamćenu u diplomatskoj praksi, navodi Vasković.

- Turkovićeva je pozvala Sarajevo i nekom od podređenih naredila da njemačkim vlastima pošalju PCR test koji je ona “uradila” 08.03. u glavnom gradu BiH, iako je u tom trenutku bila u Beču, pa to nije bilo izvodljivo čak i da ima sposobnosti teleportovanja. Taj test, koji je falsifikovan, jer ga Turkovićeva nije mogla uraditi u Sarajevu, pošto je bila u Beču, poslan je u Berlin - ističe Vasković.

Javna blamaža

- Tada je uslijedilo diplomatsko teleportovanje Turkovićeve u duboke vode najdubljeg prezira, jer su joj njemačke vlasti jasno stavile do znanja da su svjesne da im je iz Sarajeva spremljen falsifikovani PCR test.

- Da bi uradila PCR test koji ste nam spremili, potrebno je da Vaša ministarka bude u Sarajevu, a ne u Beču - vrlo diplomatski su njemačke vlasti ukazale da su svjesne da im je Turkovićeva poslala falsifikovani nalaz.

Kako ne bi došlo do velike javne blamaže i neviđenog skandala, vlasti Njemačke su zatražile da im se dostavi PCR test koji je Turković uradila prije odlaska u Albaniju (ako ga je uopšte uradila), što je i učinjeno i na kraju su je pustili u Njemačku.

Naoružana pratnja

Međutim, prije ulaska u Njemačku, Turkovićeva je napravila još nekoliko diplomatskih skandala, tvrdi Vasković.

- Ubijeđena da je, izvan sopstvene kancelarije, nešto, a ne ništa, tek obična Nula, Turkovićeva sa sobom vodi naoružano obezbjeđenje. Iz Njemačke joj je rečeno da se ne može po toj zemlji kretati sa naoružanom pratnjom, te da njihove vlasti “procjenjuju bezbjednosnu situaciju” koja se tiče svakog stranog diplomate. Međutim, Turkovićeva je bila uporna, tvrdeći da ona nije samo obična Gospođa Ministarka, već i zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH - kaže Vasković.

Nijemce je to zaista do te mjere “uzbudilo” da su Turkovićevu i njenu pratnju, bez pardona, razoružali prije ulaska u Njemačku.

NA VRH

Podijeli članak na