TRAŽE HITNU REAKCIJU

Stomatolozi pisali Vladi KS: Zašto nismo uvršteni u plan vakcinacije od koronavirusa

Ovom prilikom molimo Vas da nas informišete kojim kriterijima i parametrima ste se vodili prilikom dosadašnje distribucije vakcina protiv Covida

Hočko: Poslao dopis. Avaz

Piše: M. Aš.

11.3.2021

Sindikat doktora medicine i stomatologije uputio je danas Vladi Kantona Sarajevo i Zavodu za javno zdravstvo Kantona Sarajevo hitan dopis u koje traže da se uvrste u distribuciju vakcinacije protiv koronavirusa.

Osim reakcije Sindikata, dopis Vladi je uputilo i Udruženje stomatologa u Federaciji.

Dopis Sindikata doktora medicine i stomatologije prenosimo i cijelosti:

Dana 10.03.2021. godine svjedočili smo distribuciji i vakcinisanju vakcinama protiv Covid 19 u zdravstvenim ustanovama Kantona Sarajevo, što su prenijeli gotovo svi elektronski mediji. Ističemo da smo sretni jer su naše kolege napokon dobili mogućnost da se vakcinišu, a istovremeno smo žalosni jer mi nismo u mogućnosti biti zaštićeni te na taj način nastaviti pružati zdravstvene usluge osiguranicima kako Kantona Sarajevo i ostalim osiguranicima.

Zaprepašteni smo činjenicom da se kod distribucije vakcina nije više vodilo računa o ravnomjernoj raspodjeli iste, čime se pokušalo napraviti nezadovoljstvo unutar djelatnika jednog zdravstvenog sistema.

Naime, doktori stomatologije, specijalisti različitih grana stomatologije, a i svi uposlenici - zdravstveni radnici Stomatološkog fakulteta sa klinikama Univerziteta u Sarajevu su bili apsolutno isključeni iz sistema distribucije vakcine protiv Covid 19. Ovaj navod dobija na težini ako se uzme u obzir da ste sve zdravstvene radnike Stomatološkog fakulteta sa klinikama isključili i iz distribucije sezonske vakcine za influence, iako smo pravovremeno uputili zahtjev prema vama, te vas više puta kontakritali sa istom molbom, ali bez odgovora.


Faksimil dopisa Sindikata ljekara i stomatologa. Avaz

Napominjemo da je gore navedena ustanova registrovana kao zdravstvena ustanova kod nadležnog ministarstva koja pruža zdravstvene usluge primarnog, sekundarnog i tercijarnog nivoa. Radi se o ustanovi koja jedina na području FBiH pruža doktorima stomatologije usluge specijalističke edukacije iz svih oblasti dentalne medicine.

Znamo da ste informisani da doktori, a i svo zdravstveno osoblje Stomatološkog fakulteta sa klinikama pruža usluge iz svih specijalističkih disciplina dentalne medicine djeci i osobama s posebnim potrebama i to u opštoj anesteziji. Napominjemo da su se usluge ovoj kategoriji stanovništva pružale i pružaju za sve vrijeme trajanja pandemije, bez prestanka.

Sve vrijeme trajanja pandemije smo pružali usluge svih nivoa zdravstvene zaštite našim pacijentima za vrijeme trajanja pandemije korona virusa, davali usluge covid pozitivnim pacijentima, a naša ambulanta Mjedenica gdje se pružaju usluge najosjetljivijoj kategoriji našeg društva, djeci sa posebnim potrebama, nije dobila niti jednu vakcinu.

Zato nas i boli činjenica da ne znamo zašto smo isključeni iz sistema prioritetne distribucije vakcina protiv Covid 19, kada Vam je dobro poznato da spadamo među najrizičnije grupe doktora, i zdravstvenih radnika.

U vezi s predhodnim želimo, kao podružnica Sindikata doktora medicine i stomatologije Kantona Sarajevo istaknuti najoštriji protest urgirati i zamoliti Vas da se uposlenici, namjerno ne ističemo samo doktore, ove ustanove hitno uključe u proces vakcinacije na isti način kao uposlenici drugih javnih zdravstvenih ustanova na područiju Kantona Sarajevo.

Ovom prilikom molimo Vas da nas informišete kojim kriterijima i parametrima ste se vodili prilikom dosadašnje distribucije vakcina protiv Covid 19, te kojim ustanovama i u kojim količinama su iste obezbijeđene, čime ćete nas ujedno učvrstiti u vjeri o trasparantnosti distribucije.

Mišljenja smo da se radi o nenamjernom previdu i da ćete nas uvrstiti u ustanove kojima ćete hitno distribuirati vakcine.

U nadi da ćete uvažiti ovaj naš zahtjev, srdačno Vas pozdravljam.

S poštovanjem

Prim.mr.sc.dr. Slobodan Trninić Prim.dr.Izet Hočko

Predsjednik podružnice Predsjednik Sindikata DMiS KS

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.