MOSTAR

Novalić citirao profesora Kacilu: Najbolja je ona vakcina koja dođe prva

COVAX bi, vjerovatno, jedva dočekao da neke zemlje kažu kako odustaju, kazao premijer

Novalić na današnjoj pres-konferenciji. M.Smajkić

Piše: M.Sm.

11.3.2021

COVAX bi, vjerovatno, jedva dočekao da neke zemlje kažu kako odustaju. Međutim,  prve dvije kompanije su, kazao je Fadil Novalić, premijer FBiH, ispunile kriterije sigurnosti i brzine.

- Profesor Kacila je rekao jako dobru rečenicu. Ja sam je danas tu njegovu rečenicu ponovio na sjednici Vlade . Profesor Kacila je kazao: „Nije važno koja je vakcina. Najbolja je vakcina ona koja dođe prva“. Znači, mi smo realno u takvoj poziciji da nam je važno da nam dođu vakcine. A, vidite da svijet više ne kalkulira, ni Zapad ni Istok, znači, nabavljaju se one vakcine koje se mogu nabaviti - kazao je Novalić.

Naveo je da se s kontigentom koji će se nabaviti moći vakcinisati 175.000 ljudi.

- Mi i dalje očekujemo i nadamo se da će proraditi COVAX mehanizam. Na kraju krajeva, proradit će Evropska unija. Gospodin Satler je sinoć od mene tražio da odredimo osobu koja će učestvovati u timu EU4 za vakcine, a riječ je o nešto više od 800.000 vakcina za BiH od strane Evropske unije - iznio je on.

Također, Novalić je rekao kako će, ako se pokaže da se vakcine neće isporučiti preko COVAX mehanizma, novac koji je plaćen za to, bit će vraćen.

- COVAX bi, vjerovatno, jedva dočekao da neke zemlje kažu kako odustaju. Oni imaju problema sa snabdijevanjem i to su, na koncu, i priznali - kazao je Novalić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.