REAKCIJE

Ambasada Rusije se ponovo oglasila: Zar BiH želi da zauzme stranu SAD protiv nas?

U pismu se navodi da je smisao postojanja NATO-a postao geopolitička borba Zapada protiv Rusije

Ambasada Rusije u Sarajevu. Arhiv

Piše: D. Hadžović

23.3.2021

Veliku bure u javnosti izazvalo je nedavno saopštenje Ambasade Ruske Federacije u Sarajevu u kojem se navodi da će ova država morati reagirati u slučaju zbližavanja BiH i NATO-a.

Danas u ponovo reagovali iz Ambasade Rusije navodeći da su obrazloženja navedene izjave poslana članu Predsjedništva BiH Željku Komšiću, zamjenici Predsjedavajućeg Vijeća ministara, ministrici vanjskih poslova BiH Biseri Turković i pres-službi Stranke demokratske akcije.



Saopštenje Ambasade Rusije. Faksimil

U pismu koje su poslali SDA, iz Ambasade Rusije navode da se nadaju kako će se pažljivim čitanjem uvjeriti da Rusija apsolutno nema namjeru miješati se u unutrašnje poslove Bosne i Hercegovine.

- Upravo Rusija pokušava da da maksimalni doprinos jačanju realnog suvereniteta Bosne i Hercegovine, insistirajući na zatvaranju u što moguće kraćem roku Ureda visokog predstavnika, koji je postao instrument vanjske kontrole i medunarodnog protektorata nad BiH. Kako bi organi vlasti BiH, koji odražavaju interese svih građana zemlje, imali mogućnost da zaista slobodno, a ne po nalogu izvana, donose bilo kakvu odluku o svojoj budućnosti. Zahvaljujemo se na vašem mišljenju. Ali i mi imamo svoje mišljenje koje ste slobodni da ne prihvatite. Ali kad izražavamo naše mišljenje, ne govorimo o ‘apstraktnoj Rusiji’, već o konkretnim, živim ljudima u našoj zemlji — pravoslavnim hrišćanima, muslimanima, budistima, svima protiv koga je usmjerena naoružana armada NATO-a”, navodi se u pismu koje je stiglo na adresu SDA.


Saopštenje Ambasade Rusije. Faksimil

U pismu se navodi da je smisao postojanja NATO-a postao geopolitička borba Zapada protiv Rusije.

- Pristupanje njemu će prinuditi Sarajevo da zauzme stranu u vojno-političkoj konfrontaciji, čiju filozofiju Amerikanci, a usljed njih i NATO nameću Evropi. Zar je to čemu BiH teži? Štaviše, uvjereni smo da je mehaničko proširenje NATO-a inercija prošlosti, ovjekovječivanje pristupa blokova iz vremena Hladnog rata, koji se, podsjećamo, odavno završio. Nažalost, naši partneri u Briselu to često zaboravljaju, stoji u saopćenju Ruske ambasade u BiH.

Saopštenje Ambasade Rusije. Faksimil

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.