U POSLJEDNJIH SEDAM DANA

U BPK izvršeno 320 inspekcijskih nadzora provedbe epidemioloških mjera

Jučer je izvršeno 16 kontrola u kladionicama u Goraždu

Rizvanović: Ima pojendičanih slučajeva gdje se mjere ne poštuju u potpunosti, tako da smo imali desetak usmenih upozorenja. Fena

Fena

25.3.2021

Uprava za inspekcijske poslove Bosansko-podrinjskog kantona (BPK) Goražde, u skladu sa naredbama kantonalne Vlade vrši pojačane kontrole provedbe epidemioloških mjera i preporuka kriznih štabova.

Po riječima direktora Uprave Emka Rizvanovića, rezultati kontrola izvršenih u proteklih deset dana su zadovoljavajući.

- Samo u posljednjih sedam dana izvršeno je 320 inspekcijskih nadzora kod isto toliko subjekata i stanjem na terenu možemo biti zadovoljni. Ima pojendičanih slučajeva gdje se mjere ne poštuju u potpunosti, tako da smo imali desetak usmenih upozorenja i otklanjanje nedostataka u prisustvu inspektora. Samo u jednom slučaju poduzete su represivne mjere zbog kršenja naredbi kriznog štaba – kazao je Rizvanović.

Dnevno se izvrši najmanje 100 inspekcijskih kontrola, naglašava.

- Obavljanje kontrola u ovom obimu je mimo svih normi i uz maksimalan angažman svih inspektora, a posebno sanitarne inspekcije gdje imamo samo jednog inspektora i jednog po ovlaštenju i oni dnevno izvrše najmanje 100 inspekcijskih kontrola, a svi inspektori rade u dvije smjene - kazao je.

Ekipe inspektora angažovane su i tokom vikenda, te će pojačan nadzor biti nastavljen sve dok to situacija bude zahtijevala.

- Ne možemo biti sasvim zadovoljni, a primjera radi jučer smo izvršili 16 kontrola u isto toliko kladionica u Goraždu. Broj ljudi u prostoriji je bio manji od dozvoljenog ali kada je u pitanju nošenje zaštitnih maski, u momentu kontrole prisutne osobe su imala maske, ali ih nisu propisno koristili. Maske moraju prekriti nos i lice da bi smo imali rezultate u suzbijanju širenja koronavirusa, a ne zbog inspekcije - naglasio je direktor Uprave za inspekcijske poslove BPK Goražde.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.