POTVRĐENO ZA AVAZ

Lažna vijest: Nisu stigle vakcine koje je Erdoan donirao BiH

Pojedini mediji su prenjeli da se radi o vakcinama donarinim iz Turske, ali se to ispostavilo netačnim

Vakcine dogovorene 16. marta tokom posjete Ankari. Anadolija

A. Ka.

25.3.2021

Na Aerodrom Sarajevo donacija predsjednika Turske Redžep Tajip Erdoana (Recep Tayyip Erdogan) od 30 hiljada vakcina nije večeras stigla letom iz Istanbula, potvrđeno je za „Avaz“ iz više izvora.

Podsjećamo, radi se o vakcinama koje su donirane našoj zemlji prilikom posjete članova Predsjedništva BiH Ankari 16. marta. Riječ je o kineskim vakcinama SinoVac, koje su dominantne u procesu imunizacije građana ove prijateljske zemlje.

- Na Međunarodni aerodrom Sarajevo večeras je stiglo 26.400 doza vakcina kompanije AstraZeneca, koje je naša zemlja nabavila putem sistema Covax. Ova isporuka je, također, išla preko Istanbula, što je očigledno stvorilo pometnju – kazao je naš izvor.


Pojedini mediji su prenijeli da se radi o vakcinama doniranim iz Turske, ali se to ispostavilo netačnim.

Iz Ambasade Republike Turske danas su za portal "Avaza" kazali da se u narednim danima očekuje okončanje procedure i dostava 30.000 vakcina koje je Turska donirala BiH.

- U toku je procedura koju je potrebno ispoštovati između relevantnih institucija dvije zemlje. Očekujemo okončanje ove procedure u narednim danima i dostavu vakcina - kazali su nam iz Ambasade.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.