VLASNIK MOTORNOG ZMAJA

Railić: Najljepši je let iznad zavičaja

Letjelica je prijavljena i registrirana kod nadležnih institucija u Bosni i Hercegovini

Piše: N. Simić

26.3.2021

Letjelica se sada nalazi u njegovom dvorištu. Avaz

Borislav Railić (65) iz Dervente prije 20 godina počeo je letjeti motornim zmajem, koji se sada nalazi u njegovom dvorištu.

- U Čović Polju me Cvijan Popović naučio vještinama letenja. Taj doživljaj gledanja iz ptičije perspektive ne može se opisati, čovjek prosto uživa - priča svoja prva iskustva Railić.

Motornog zmaja posjeduje od 2015. godine. Čuvao ga je u naselju Zalužani i tamo njim letio. Hangar gdje je držao letjelicu sada ima druge namjene.

Velika želja

- Morao sam da rasklopim krila na letjelici i da je dovezem u Derventu. Malo ih ima u Republici Srpskoj, a znatno više u Hrvatskoj, Srbiji i Sloveniji. Moja letjelica je registrirana, ima originalan motor koji se namjenski proizvodi za takve letjelice - dodaje Railić.

Ističe da bi volio naći neku slobodnu površinu od 800 do 1.000 metara dužine i širine od 20 do 40 metara i da registrira aeroklub, gdje bi se članovi bavili sportskim letenjem.

- To je moja velika želja i ustupio bih je na besplatno korištenje svima koji su zainteresirani. Aeroklubova sada ima Banjoj Luci, Prijedoru, Bijeljini i po nekim gradovima u Federaciji BiH - navodi Railić.

Prema njegovim riječima, potrebno je sagraditi hangar za parkiranje i skladištenje letjelice. Naišao je na nekoliko lokacija gdje bi sve moglo funkcionirati. Vjeruje da će uspjeti u namjeri. Naglašava da je već letio iznad Dervente i da je doživljaj neopisiv.

On je i ribolovac i lovac, ali je letenje njegov veliki hobi i ljubav. Kaže da je letjelica koju ima prijavljena i registrirana kod nadležnih institucija u Bosni i Hercegovini.

Railić: Volio bi imati aeroklub. Avaz

Košta 25.000 KM

Prema njegovim riječima, motorni zmaj se može kupiti po cijeni od 15.000 do 25.000 KM.

- U Srbiji postoji firma koja proizvodi letjelice, lake za održavanje i bez velikih troškova. Mnogo puta sam letio iznad drugih krajeva, ali je nekako najljepše letjeti u svom zavičaju - kaže Railić.

Razvoj turizma

- Derventa je postala grad, što ima neke prednosti. Valjda ću i ja lakše pronaći pistu. Letjelice su veoma pogodne za bacanje letaka iz zraka, predstavljanje firmi i slično. To može biti i atrakcija u dane kada je svečanosti više, ali i za druge povode. Mogao bih dovesti i prijatelje koji imaju letjelice da učestvuju na druženju u Derventi, čime se doprinosi i razvoju turizma - kaže Railić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.