HUMANOST

Dnevnik Mirvada Kurića: Budimo solidarni, sada nam to treba više nego ikad

Zovu i Covid pozitivni, ali i građani koji nisu u stanju sami otići u apoteku zbog drugih bolesti. Jedna gospođa mi govori da ju je stid što nas uznemirava. Kakav stid? Mene bi bilo stid ne pomoći ako mogu

Piše: Mirvad Kurić

27.3.2021

“Budimo solidarni” definitivno predstavlja projekt na koji sam ponosan. Avaz

Subota, 20. mart: Poziv članovima i volonterima

Jučer smo započeli s realizacijom projekta „Budimo solidarni“. Nisam više mogao gledati naše sugrađane, bolesne, kako satima, na ovakvoj zimi, stoje u redu. Kao povjerenik Kantonalnog odbora SBB-a, pozvao sam naše članove, ali i sve volontere da pomognemo koliko možemo, da olakšamo. Pozvao sam i sve građane, privredne subjekte, druge političke partije da iskoristimo svoje strukture koje imamo i solidarno pomognemo svojim sugrađanima. Prioritet za jučer i danas su stolice.  Postavili smo ih ispred domova zdravlja i Covid centara. Prekrasna reakcija, topla, ljudska. Zahvale sa svih strana.

Nedjelja, 21. mart: Sretan zbog reakcija

Već od 8 sati na terenu. Redovi su manji nego ostalim danima. Sretan sam zbog reakcija kako članova Kantonalnog odbora tako i osoba koje nisu članovi SBB-a. Ljudskost i solidarnost nas spajaju. „Budimo solidarni“ otvara e-mail adresu putem koje se svi zainteresirani volonteri mogu prijaviti i uključiti. Ovaj grad je oduvijek imao dušu. Vidi se to i po reakcijama i prijavama na e-mail [email protected].

Ponedjeljak, 22. mart: Telefonski brojevi za pomoć

Aktiviramo dva telefonska broja 062/399-827 i 062/399-835 za pozive građana kojima treba otići u apoteku po lijekove, podići nalaze. Želim da se svi što manje kreću, da se ne izlažu virusu. Volontere dijelimo u dvije grupe, oni koji su prebolovali koronavirus i stekli imunitet i one koji nisu pa, u skladu s tim, dijelimo i zadatke. Zahvalan sam medijima koji su priskočili u pomoć. Putem medija informacija o telefonskim brojevima stiže do velikog broja građana.


Utorak, 23. mart: Mnogo poziva

Dobivamo nekoliko poziva od ljudi koji žele donirati novac. Objašnjavam da ovo nije ta vrsta broja, da ne tražimo finansijsku, nego nudimo logističku pomoć. S druge strane, veliki broj poziva onih koji ne mogu doći do svojih ljekara, ne mogu produžiti svoje redovne terapije - hronični bolesnici i penzioneri. Upravo oni koji su, prema svim parametrima, rizična grupa. Razmišljam kako pomoći....

Mirvad Kurić s aktivistima u akciji. Avaz

Srijeda, 24. mart : Pridružuje se „Sarajevo taxi“

Sve veći broj građana zove i žali se da ne može dobiti ljekare porodične medicine. Obilazim nekoliko domova zdravlja, razgovaram i s ljekarima. Oni se zaista trude odgovoriti svima, ali jednostavno ne stižu sve. Zaista su veliki heroji. Zovem Sakiba Katanu, direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja KS. Prenosim mu iskustva pacijenata, prenosim mu i šta govore ljekari. U razgovoru tražimo rješenja u okviru postojećih zakona. Sakib je vrijedan, pragmatičan čovjek. Razumije problem, a i odlično poznaje sistem kojim upravlja. Nakon nekoliko minuta zove i saopćava da je izdao nalog da se terapije za hronične bolesnike automatski produžavaju na još tri mjeseca. Smanjit će ovo i broj poziva prema domovima zdravlja, olakšati pacijentima, ali i ljekarima.

Udruženje “Sarajevo taxi” pridružuje se projektu “Budimo solidarni” Nabavili su 200.000 maski i dijele ih stanovnicima Sarajeva putem mreže svojih štandova. Enver Suljagić me pita gdje su najveće potrebe. Da su svi kao sarajevski taksisti, pa da svi iskoriste postojeću infrastrukturu za opće dobro…


Četvrtak, 25. mart: Baza volontera sve veća

Skoro trideset poziva. Zovu i Covid pozitivni, ali i građani koji nisu u stanju sami otići u apoteku zbog drugih bolesti. Jedna gospođa mi govori da ju je stid što nas uznemirava. Kakav stid? Mene bi bilo stid ne pomoći ako mogu. Baza volontera je sve veća. Lijep je osjećaj vidjeti koliko malo treba da se pokrenu divni procesi.

Petak, 26. mart: Otvaranje bolovanja

Od ranog jutra na terenu. Veliki broj građana sada prijavljuje drugu vrstu problema, otvaranje bolovanja za oboljele od COVID-19. Brojne zahvale zbog mogućnosti da se automatski produžavaju terapije hroničnim bolesnicima. “Budimo solidarni” definitivno predstavlja projekt na koji sam ponosan….

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.