TUŽNA VIJEST

Preminuo Osman Morankić, ugledni inžinjer građevine

Osman Morankić je završio Građevinski fakultet, a javnosti je poznat kao vrhunski stručnjak iz oblasti građevinskog konstrukterstva

Osman Morankić: Ugledni inžinjer građevine. Arhiv

Piše: A. Č.

29.3.2021

Osman Morankić, ugledni inžinjer građevine, preminuo je u subotu u 75. godini. Dženaza će se obaviti na gradskom mezarju, a termin će naknadno biti objavljen.

Osman Morankić je završio Građevinski fakultet, a javnosti je poznat kao vrhunski stručnjak iz oblasti građevinskog konstrukterstva. Posljednjih godina ispoljava nevjerovatnu, i za građevinskog inžinjera, neuobičajnu o osebujnu sklonost ka slikarstvu.

Između ostalog, kao građevinski stručnjak radio je statiku na najvećoj zgradi u regonu, Avaz Twist Toweru.

Na Građevinskom fakultetu u Sarajevu prije dvije godine otvorena je izložba slika "Morankićevo osvajanje slobode". Za stvaralaštvo Osmana Morankića, akademik Esad Duraković je napisao:

- Uzvišenost umjetničkog djela – neka mi bude dopuštena ta riječ – sadržana je prije svega u njegovoj otvorenosti, u njegovoj podatnosti različitim recepcijama koje nisu istovjetne čak ni kod istoga subjekta u različitim fazama njegove duhovnosti. Otvorenost umjetničkog djela u tome smislu jest ono što ga čini svojevrsnom čarolijom, zauvijek živom i dinamičnom budući da je vrijednost kao takva, po sebi, živa i uvijek dinamička u relacijama. Riječ je o oslobođenju (u) umjetnosti koja je po sebi jedan od najviših dosega i izraza slobode. Stoga Morankićevo djelo možemo posmatrati kao carstvo slobode koju je on osvojio i u koju poziva i nas same.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.