UČESTVOVAO U ODBRANI GRADA

Preminuo Nusret Smajlović Libe, policajac koji je hapsio "Kuduza"

Kobnog dana, oko 19:00 sati Kečo je, u divljem nastupu ljubomore, nožem nasmrt izbo Rasemu

Nusret Smajlović Libe. Start BiH

A. K.

29.3.2021

U Sarajevu je u petak, 26. marta, u 76. godini preminuo Nusret Smajlović Libe, koji ostao upamćen po učešću u  potrazi za Junuzom Kečom. Nusret je bio dugogodišnji uposlenik Ministarstva vanjskih poslova, a prema mnogim svedočenjima i jedan od važnijih aktera odbrane Sarajeva, piše portal Radio Sarajevo.

Dženaza-namaz Smajloviću obavljena je danas na Grlića Brdu u Sarajevu, u prisustvu uže porodice.

Iza Nusreta Smajlovića Libeta su ostali sin Merim, kćerke Merima i Rubina, unučad Hana, Anur, Kan i Leda, sestre, zetovi, snahe i druga brojna rodbina, prijatelji i kolege koji s poštovanjem govore o Smajloviću.

Smrtovnica. Avaz

Osim istaknute ratne uloge, Smajlović je ovdašnjoj javnosti poznat i kao prijeratni policajac u Sarajevu, šef Odjela za potrage Republičkog MUP-a BiH.

Kao šef Potraga u Gradskom SUP-u Sarajevo, Smajlović je ostao upamćen po učešću u organiziranu potrage za Junuzom Kečom, čovjekom o kojem je Ademir Kenović, a po čuvenom scenariju Abdulaha Sidrana, snimio kultni film "Kuduz".

Kečo je, kao što je poznato, prije tačno 36. godina, 21. marta 1985. godine, u selu Gornja Bioča, kod Hadžića, u kući Halila Džambasa, izvršio ubistvo supruge Raseme Fazlibašić.

Kobnog dana, oko 19:00 sati Kečo je, u divljem nastupu ljubomore, nožem nasmrt izbo Rasemu. Bježeći iz krvave sobe, naletio je na nesretnog Halila Džambasa, vlasnika kuće u kojoj se desilo ubistvo, lakše ga povrijedio istim nožem i potom pobjegao u šumu.

Zločin je potresao cijelu bivšu Jugoslaviju. Kreće zato neviđena potjera za Junuzom na području Lepenice, Rakovice, Kiseljaka, Kreševa, Fojnice, Tarčina, Pazarića, Bradine, Raštelice, Hadžića, Blažuja…

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.