PREDSJEDAVAJUĆI VM

Tegeltija: Nismo krivi za nenabavku vakcina

Procjena je da će BiH u prvom kvartalu biti dostupno najmanje 120.000 do 150.000 vakcina od Evropske unije, kazao Tegeltija

Zoran Tegeltija. Avaz

Fu. M.

30.3.2021

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija na današnjoj konferenciji za medije najavio je da bi ubrzo u našu zemlju trebale stići 89.200 "AstraZeneca" vakcina iz COVAX sistema te da bi kroz program Evropske unije, u drugoj polovini aprila trebalo da počne isporuka vakcina zemljama zapadnog Balkana.

- Procjena je da će BiH u prvom kvartalu biti dostupno najmanje 120.000 do 150.000  vakcina od Evropske unije - rekao je Tegeltija.

Tegeltija smatra da krivica za nenabavku vakcina nije na Vijeću ministara jer država nikada nije nabavljala potrepštine za zdravstveni sektor u BiH.

- Da li je Vijeće ministara išta nabavljalo do sada u epidemiji? Maske? Respiratore? Vakcine za sezonski grip? Nije nabavljano državnom nivou. Odjednom kad se pojavi problem pokuša se premjestiti sve na Vijeće ministara. Sve ono što je bilo globalno, Vijeće je ispregovaralo. Obezbijedili smo zakonski okvir da se sve realizuje - rekao je Tegeltija.

Tegeltija je rekao da je davno postignut dogovor da se izvrši gasifikacija Rafinerije "Brod" da bi se poboljšali uslovi rada i smanjila zagađenost u Brodu i Slavonskom Brodu.

Komentarišući informaciju da su hrvatske kompanije bez saglasnosti BiH položile gasovod za Rafineriju "Brod", Tegeltija je izjavio da nema detalje o tehničkom procesu i načinu realizacije, ali da je odavno postignut dogovor da se izvrši gasifikacija rafinerije koja se nalazi na samoj granici Hrvatske i BiH.

On je na konferenciji za novinare istakao da podržava sve aktivnosti koje idu u tom smjeru i svaki dogovor koji će pomoći da sve kompanije u BiH rade uspješnije.

- Nažalost, u BiH izgleda da su samo važne tačke u kojima se sukobljavamo, a nikako one koje donose dobre efekte cijelog tog procesa, odnosno Rafinerije Brod. Ja sam u toj rafineriji proveo prvi radni dan u svom životu i znam kako to izgleda - rekao je Tegeltija


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.