PARLAMENT BIH

Zastupnici kritizirali Tegeltiju, on pročitao pismo ruskog ambasadora

U BiH je u ovom momentu stiglo 80.000 vakcina - odgovorio je Tegeltija

Zoran Tegeltija. Avaz

Fu. M.

30.3.2021

Sjednica Zastupničkog doma Parlamenta BiH danas je počela pitanjem zastupnika Saše Magazinovića predsjedavajućem Zoranu Tegeltiji zbog čega BiH još nema vakcine.

- Da li vas je stid biti na čelu Vijeća ministara, koje je zajedno sa ostalim odgovornim natjeralo ljude da u jednom danu voze 400, 500, 700 kilometara da bi povećali šansu za život i vakcinišu se u susjedstvu, umjesto da to pravo dobiju u svojoj zemlji - pitao je Magazinović.

U BiH je u ovom momentu stiglo 80.000 vakcina - odgovorio je Tegeltija.

Zastupnik Magazinović dalje je nastavio:

- Jesu li vama jasne razmjere katastrofe? Jučer je umrlo 93, danas 92 ljudi. U ovoj sali je bilo danas 32 ljudi, to je kao da svi umru tri puta u jednom danu. Je li vama jasno da je od početka umrlo 6.112 ljudi? Živih bića. Samo minut šutnje za svakog od njih je četiri dana šutanja. Neki bi šutali iz poštovanja, drugi iz stida. Niste učinili ništa da taj broj bude manji. Nisam zadovoljan odgovorom. Jedini tačan odgovor je stid me.

Tegeltija je istakao da zavodi za javna zdravstva raspolažu milijardama maraka.

- Ja ne želim ničiju odgovornost utvrđivati, ali dozvolite mi da pročitam jednu rečenicu koju je uputila Ambasada Rusije, za isporuku navedenog lijeka Vlada Ruske Federacije zadužila je ruski Fond direktnih investicija za sva pitanja preporučujemo da nadležne strukture iz FBiH i Brčko Distrikta, stupe u direktni kontakt s ruskim Fondom za direktne investicije, u potpišu ruski ambasador. U pismu koje je poslao kineski ambasador je naznačen naziv firme koju treba kontaktirati i ime osobe i broj telefona - kazao je Tegeltija na konferenciji za medije nakon sjednice.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.