SUD BIH

Fadil Novalić naručio respiratore, a nije znao koji su došli?!

Molim te, provjeri ovo još jednom. Ja sam iz medija saznao za AM812A. Taj preko nas nije prešao, napisao je Novalić sekretarici Džaki

Piše: Borka Cerić

7.4.2021

U Sudu BiH danas je održano suđenje u predmetu „Respiratori“, u kojem su za korupcijsku aferu tešku 10,5 miliona KM optuženi Fadil Novalić, premijer FBiH, Jelka Milićević, federalna ministrica finansija, Fahrudin Solak, suspendirani direktor FUCZ-a, i Fikret Hodžić, vlasnik "Srebrene maline".

Danas su tužioci nastavili s ispitivanjem svjedokinje Bahre Džake, sekretarice u Uredu optuženog Novalića, koja je znala za sve ponude koje su stizale na Vladu, a među njima i one „Srebrene maline“ Fikreta Hodžića.

Ona je na upit tužioca Mirze Hukeljića odgovorila da nije greškom otišla koverta direktorici KCUS-a Sebiji Izetbegović, "nego papir na kojem je rukom napisano ’Kanada’".


Stiglo više ponuda

Potvrdila je da je u Ured Vlade FBiH stiglo više ponuda, najmanje tri, i da je posljednja ponuda bila od Fikreta Hodžića i "Srebrene maline".

No, kako je rekla, ova joj se ponuda "Srebrene maline" nije činila ozbiljnom, zbog čega je nije ni poslala Zavodu za javno zdravstvo FBiH.

- Tek krajem maja možemo isporučiti prve količine. Ima na stanju 400 komada, cijena 90.000 KM + PDV. To je jedino što danas ima. Ovo je najbolje iz klase. Može u Sarajevu biti za sedam dana - glasi jedna od Hodžićevih poruka upućenih Džaki.

Potvrdila je, također, da je u kasnijoj korespondenciji s Hodžićem on poslao mail u kojem navodi da Vlada mora poslati pismo namjere Kinezima, a čak je poslao i urnek pisma namjere Vlade Srbije u vezi s kupovinom respiratora koje su oni uputili Kini.

Džaka je ispričala da je Vlada napisala pismo i prevela ga na engleski, ali da je greškom napisala 200 respiratora, a ne 100. Kako je kasnije pojasnila Džaka, u prvom pismu namjere ona je stavila faksimil potpisa premijera Novalića jer je on bio zauzet.

Dodala je da je prvo pismo namjere, koje je potpisano 2. aprila, sadržavalo ponudu za respiratore HC-VE003, ali da je 15. aprila potpisano drugo pismo namjere, koje je donio Zoran Blagojević, vanjski konsultant premijera Novalića za odnose s javnošću. Bila je žurba i, kako je rekla, ona je Novalića izvukla sa sastanka i on je stojeći samo potpisao.


Specijalni tretman

Međutim, nakon što su respiratori došli u BiH, 16. maja prošle godine, premijer Fadil Novalić Džaki u 15.30 sati šalje poruku:

- Molim te, provjeri ovo još jednom. Ja sam iz medija saznao za AM812A. Taj preko nas nije prešao - napisao je Novalić sekretarici, a ona mu je prethodno napisala “koliko se sjećam, nema ovih što smo tražili".

Ona je, kako je rekla, zaključila da Novalić nije znao koji su respiratori naručeni. Džaka ga je u poruci podsjetila da je u drugom pismu namjere koje je potpisao bila ta šifra. 

Objasnila je da pisma namjere nisu obavezujući akt, već da predstavljaju samo iskazivanje namjere za nabavku respiratora.

Odgovarajući na pitanje Novalićeve advokatice Vasvije Vidović, Džaka je pojasnila da ponuda Fikreta Hodžića nije imala nikakav specijalni tretman u odnosu na druge dvije ponude, među kojima je bila i ''Kanada''.

Tužilac Džermin Pašić je kasnije to preformulirao u pitanje: “Da li ste s drugima koji su slali ponude komunicirali na isti način kao s Fikretom Hodžićem", na šta je Džaka kratko odgovorila odrično.

Također je potvrdila da je Hodžić poslao još jednu ponudu za medicinsku opremu, a da je ona njemu prethodno poslala tabelu s potraživanom opremom. Nije mogla odgovoriti na pitanje odakle potječe ta tabela i ko je izradio, ali je kasnije na pitanje odbrane potvrdila da je Zavod za javno zdravstvo slao listu potrebnih medicinskih sredstava.


Raspitivala se kod prijateljice

Hodžić je napravio ponudu koju je i poslao istog dana 1. aprila prošle godine u 15.01, s ukupnom vrijednosti opreme od 3.393.000 KM.

Objašnjavajući način rada u Uredu premijera Novalića, Bahra Džaka je pojasnila da je Hasan Ganibegović direktor Ureda premijera i njen direktni nadređeni te da mu je svaki akt išao na pregled kako bi ga on parafirao. Svjedokinja je kazala da je Ganibegović imao određenih zamjerki na njen rad, ali da su sve zajedno prevazilazili. Sudiju Branko Perića upravo je interesiralo šta je to Ganibegović zamjerio Džaki.

- Prvo pismo namjere direktor nije htio da parafira - kazala je Džaka, koja mu je putem Vibera odgovorila da ga mora poslati zbog žurbe, na šta joj je odgovorio kratko - “šalji”.

Tužioce je zanimala komunikacija između Bahre Džake i Vildane s KCUS-a (tada sekretarica generalne direktorice Sebije Izetbegović), s obzirom na to da je Džaka potvrdila da se ne znaju lično, a slala je ponude koje su dobivali za respiratore. 

Potvrdila je da je u dva navrata razgovarala s Vildanom telefonom i da se, vjerovatno, radilo o rješavanju problema s papirom „Kanada“.

Džaka je ponude za respiratore prosljeđivala i svojoj prijateljici, doktorici anesteziologu Aidi Čorbeg kako bi je „informirala šta je dostupno na kineskom tržištu i je li dobro to što želi kupiti FBiH“. Čorbeg će biti saslušana u nastavku suđenja zakazanom za 16. april.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.