OTVORENO

Kazaz za "Avaz": Žao mi je Novalića jer se nije usudio reći ko je "Seb"

O, kako će to divno pospremanje da bude na političkoj sceni, poručio je Kazaz

Kazaz: Afera „Respiratori“ trebala bi biti tek prva u nizu. Avaz

Alen Bajramovic

7.3.2024

Bivši premijer FBiH Fadil Novalić, osuđen na četiri godine zatvora zbog afere "Respiratori", ovih dana koristi sve moguće pravne mehanizme kako bi izbjegao odlazak u zatvor u Vojkovićima. Iako imaju mnogo važnijih poslova, o njegovom zahtjevu za pomilovanje jučer su se, prije nego što su ga i dobili, morali izjasniti članovi Predsjedništva BiH. 

"Spomenuta gospođa"

I Željko Komšić i Denis Bećirović kazali su da će glasati protiv takvog prijedloga, ako zahtjev od nadležne komisije Ministarstva pravde BiH dođe u Predsjedništvo BiH.

- Meni je veoma žao gospodina Fadila Novalića, jer se nije usudio reći ko je "Seb" iz prepiske između njega, njegove sekretarice, Fahrudina Solaka i gospodina malinara. Da je rekao ko je "Seb", ja bih se danas radovao jer bi, vjerovatno, molbu Predsjedništvu i Ministarstvu pravde uputila i spomenuta gospođa. Bio bi to vrhunac pozorišne predstave u kojoj vrh SDA kleči, kmeči i moli za nešto što možemo nazvati zločinom nad ljudima u BiH koji su umirali na respiratorima – kazao je za "Avaz" profesor Filozofskog fakulteta UNSA i politički analitičar Enver Kazaz.

Pravda došla po svoje

Dodao je da je u konkretnom predmetu pravda došla po svoje, ali ne u potpunosti, jer je Seb, ko god to bio, vodio Novalića u ovu aferu i u Vojkoviće. Međutim, snažniji iskoraci na evropskom putu, usvajanje reformskih zakona i jačanje pravne države, smatra Kazaz, aferu „Respiratori“ trebali bi učiniti tek prvom u nizu.

- O, kako će to divno pospremanje da bude na političkoj sceni. Ubijeđen sam da ćemo uređivanjem društva, evropskom zakonskom i ukupnom pravnom stečevinom, BiH u velikoj mjeri očistiti od lopova, kriminalaca, klijentista, nepotista i drugih ista koji su živjeli na račun građana, zamajavali nas 30 godina. Moje oko već cilja na određene lokacije, u mojoj blizini, na Kobiljoj glavi, tačno ispod Poljina - istakao je Kazaz.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.